Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Afectiuni cu un simptom comun: oboseala

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
18 august 2021
Share
Afectiuni cu un simptom comun: oboseala

Oboseala este un termen folosit pentru a descrie senzatia de slabiciune generala a organismului si lipsa de energie. Potrivit Agentiei Nationale din Domeniul Cercetarii Medicale din SUA (NIH), senzatia de oboseala este diferita de senzatia de somnolenta.

Atunci cand sunteti obositi, veti simti o lipsa de energie insotita de letargie. In schimb, somnolenta poate aparea in urma starii de oboseala si este diferita. Aparitia oboselii poate fi cauzata de unele afectiuni, dar si de un stil de viata dezordonat. Daca starea de oboseala pe care o simtiti nu are o cauza precisa si nu dispare in urma unei alimentatii corespunzatoare sau a somnului suficient, este cazul sa mergeti la medic. Aflati care sunt cele mai frecvente afectiuni care duc la aparitia unei stari de oboseala generala.

Sindromul de oboseala cronica

Trebuie suspectata prezenta sindromului de oboseala cronica daca lipsa de energie, oboseala dureaza mai mult de 6 luni si au fost excluse alte cauze patologice. In prezent, exista o tendinta de crestere a numarului de pacienti diagnosticati cu sindromul de oboseala cronica. Sindromul de oboseala cronica afecteaza persoanele active si cu o cariera de succes.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl, un remediu eficient pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii somnului şi combaterea insomniei.

Anemia

Este o afectiune care consta in scaderea numarului de eritrocite, a hematocritului sau a concentratiei de hemoglobina. Anumite simptome, precum oboseala, somnolenta, ameteala, palpitatiile sau paloarea, pot sugera prezenta anemiei. Este important sa faceti investigatii medicale pentru a stabili cauza de aparitie a anemiei.

Insuficienta cardiaca congestiva

Persoanele care sufera de insuficienta cardiaca se pot simti obosite tot timpul si au dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor. Intoleranta la efortul fizic si oboseala sunt cele mai frecvente simptome ale insuficientei cardiace congestive. Aceasta oboseala pe care o resimt pacientii este provocata de reducerea capacitatii de pompa a inimii. Astfel, cantitatea de sange care ajunge la tesuturi si muschi este scazuta.

Diabetul zaharat

Oboseala este un simptom des intalnit la persoanele cu diabet zaharat. Valorile glicemice necontrolate pot afecta calitatea somnului si, astfel, veti simti oboseala si somnolenta in timpul zilei. De asemenea, starea de oboseala la pacientii cu diabet zaharat poate fi marcata si de prezenta altor afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala netratata si obezitatea.

Hormonii tiroidieni

Disfunctia glandei tiroide, prin secretia unei cantitati scazute de hormoni, se numeste hipotiroidism. De foarte multe ori, hipotiroidismul este insotit de simptome precum stare de slabiciune, lipsa de energie si incetinirea activitatilor zilnice. Alte simptome intalnite la persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt: crestere in greutate, piele uscata, toleranta scazuta la frig.

Glanda tiroida, dereglarile hormonale si afectiunile tiroidiene

Tulburarile depresivela intertitlul cu tulburari despresive result

Tulburarile depresive se pot manifesta la orice varsta si se caracterizeaza printr-o tristete persistenta, insotita de pierderea interesului si a placerii pentru activitatile obisnuite. Depresia determina o scadere a puterii de concentrare, oboseala, insomnie si scaderea poftei de mancare.

Sindromul de apnee in somn

Apneea de somn este o tulburare respiratorie care apare in timpul somnului. Simptomele apneei sunt sforaitul intens, senzatia de sufocare si somnul neodihnitor. Simptomele din timpul zilei sunt oboseala, somnolenta si scaderea puterii de concentrare. Principalul factor de risc pentru aparitia acestei afectiuni este obezitatea.

Oboseala este in stransa legatura si cu viata sedentara. Uitati de calculator macar in weekend si plimbati-va prin parc sau practicati un sport care va place. E important sa alegeti o forma de activitate fizica pe care sa o practicati cu placere, pentru a nu o resimti ca pe o corvoada.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.