Inventia aparatului de aer conditionat a fost o mare realizare la momentul respectiv. Cu trecerea timpului insa, medicii au ajuns la concluzia ca acesta se face vinovat de numeroase afectiuni, de la simple raceli pana la paralizii.
Este extrem de important sa utilizati aparatul corespunzator. Astfel, indiferent ca este vorba de aerul dintr-o incapere sau de cel din masina, diferenta de temperatura fata de cea de afara nu trebuie sa fie mai mare de maximum 10 grade. De asemenea, asigurati-va ca aerul nu bate direct inspre dumneavoastra si este obligatoriu sa chemati o persoana specializata sa curete filtrele cel putin o data pe an, intrucat pot deveni adevarate focare de infectii.
De la bronsite si traheobronsite…
Iata cateva dintre bolile la care sunt predispuse persoanele care stau intr-o incapere cu aer conditionat. In primul rand, este vorba de infectiile virale ale cailor aeriene superioare, cum ar fi bronsitele sau traheobronsitele, la care sunt predispusi in primul rand copiii si batranii. Netratate corect si la timp, acestea pot evolua pana la infectii microbiene si pneumonii, mai ales daca pacientul continua sa treaca brusc de la o temperatura la alta. In plus, este bine sa stiti ca ele pot fi favorizate si de sistemul imunitar slabit sau de fumul de tigara.
…la sinuzite si paralizii
Aerul conditionat, setat la o temperatura foarte scazuta, poate provoca sinuzite frontale sau maxilare, nevralgii ale nervilor cranieni si chiar paralizii, cum ar fi paralizia de nerv facial, numita si „a frigore”. In cazul acestei paralizii, persoana afectata nu-si poate misca jumatate de fata, recuperarea putand dura si un an. In unele situatii, este vorba doar de o recuperare partiala. De asemenea, se poate instala si paralizia nervului trigemen ce pune stapanire pe jumatate de craniu si nu raspunde la aproape niciun tratament. Mai poate fi vorba si de afectiunile de la nivelul oaselor, spondiloza cervicala sau torticolis (intepenirea gatului), iar la nivel lombar, aerul conditionat poate duce la lumbago.
Lipsa umidificatorului duce la rinite alergice
La nivel ocular, aerul rece poate provoca iritatii, lacrimari, chiar congestii ale conjunctivelor. In ceea ce priveste gatul uscat si tusea seaca, acestea apar in special atunci cand aparatul nu este dotat cu un umidificator, caz in care poate provoca si rinite alergice sau crize de astm bronsic la persoanele predispuse la aceste boli. Este indicat ca persoanele care au probleme cu sinusurile sa foloseasca un spray nazal cu solutie salina sau un umidificator care le va proteja si pielea impotriva uscaciunii excesive.
Tratamentul este simptomatic
In majoritatea cazurilor, tratamentul bolilor provocate de aerul conditionat este simptomatic, pentru durere fiind recomandate analgezicele. Chiar si asa, adresati-va medicului specialist pentru a indeparta in primul rand factorul cauzal si, eventual, pentru a va prescrie unele medicamente antiinflamatoare.
Faptul ca aerul conditionat se afla in „spatele” atator boli, nu inseamna ca trebuie sa renuntati complet la el, ci doar sa-l utilizati cu mai multa prudenta. Mai mult, pe langa confortul pe care il ofera, in special vara, reprezinta un plus pentru cardiaci si batrani, carora temperaturile ridicate le-ar putea fi fatale.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Laurentiu Luca,
Director Centrul Medical PULS,
Telefon: 021/9733