Poliartralgia este o afectiune frecvent intalnita la persoanele varstnice, care se caracterizeaza prin durere la nivelul a cel putin doua articulatii. De cele mai multe ori, aparitia poliartralgiei este cauzata de artrita reumatoida, insa aceasta nu este o boala in sine.
Poliartralgia poate fi un simptom prezent in mai multe afectiuni, de aceea este important sa efectuati o serie de investigatii medicale in vederea stabilirii cauzei aparitiei. Durerea de la nivelul articulatiilor variaza in intensitate si poate fi de la usoara la severa. De obicei, persoanele care sufera de poliartralgii descriu o durere ascutita, surda sau sub forma de junghi pe care o resimt la nivelul articulatiilor si care poate duce la invaliditate.
Primele simptome pot aparea in jurul varstei de 30 de ani, cu o evolutie progresiva pana la varsta de 50 de ani. Localizarea simptomelor poate sugera natura durerii, daca aceasta este localizata la nivelul articulatiei sau la nivelul oaselor, tesuturilor moi sau nervi. Descoperiti in cele ce urmeaza cele mai frecvente afectiuni care determina aparitia poliartralgiei.
Artrita
Artrita poate fi clasificata in doua tipuri: inflamatorie si neinflamatorie. In cazul artritei inflamatorii, principalele articulatii afectate sunt articulatiile periferice sau articulatiile axiale.
Artrita care afecteaza cel mult patru articulatii poarta numele de oligoartrita. In cazul in care sunt afectate mai mult de patru articulatii, aceasta este numita si poliartrita periferica. De cele mai mult ori, apartitia artritei este tranzitorie, iar stabilirea diagnosticului pentru boala reumatica este dificila.
Principalele simptome care sugereaza o afectiune inflamatorie de tip artrita sunt redoarea matinala insotita de inflamatia articulatiei, fara a avea o cauza traumatica si febra. Alte simptome care pot aparea in artrita inflamatorie sunt scaderea ponderala sau eritemul (roseata sub forma de pete). Atunci cand apar simptome gastrointestinale sau uretrale, se poate suspiciona artrita reactiva. Este important sa se stabileasca daca problema este la nivel intraarticular si daca este de natura inflamatorie.
Osteoartrita
Numita si osteoartroza, osteoartrita este o boala cronica articulara degenerativa, cu o frecventa crescuta in randul persoanelor peste 60 de ani. Osteoartrita este cauzata de deteriorarea cartilajului, determinand aparitia principalului simptom – durerea matinala cu durata scurta, de cateva minute. Cele mai afectate articulatii sunt cele de la nivelul coloanei vertebrale si de la nivelul genunchiului.
Artralgia
Artralgia este o durere articulara care poate avea originea in una sau mai multe articulatii ori in regiunea periarticulara. Ea poate afecta atat articulatiile mici, cat si articulatiile mari. Aceasta afectiune nu este de natura inflamatorie. Cauzele de aparitie ale artralgiei pot fi numeroare: traumatisme, infectii, boli degenerative etc.
Articulatii dureroase? Cauze si tratament
Fibromialgia
Fibromialgia este o afectiune localizata la nivelul tesutului fibromuscular de la nivelul umerilor, toracelui, regiunii lombare sau coapselor. Este caracterizata prin dureri musculare insotite de sensibilitate locala si parestezii. In cazul fibromialgiei, durerea este difuza si, din aceasta cauza, este dificila localizarea acesteia cu exactitate. Fibromialgia are o incidenta crescuta in randul femeilor.
Dr. Oana M. Stanciu
Medic rezident geriatrie si gerontologie