Bolile cardiovasculare reprezinta o cauza principala de mortalitate in lume la ora actuala, ateroscleroza arterelor fiind placa turnanta a majoritatii bolilor cardio. Nu toate formele acestor afectiuni se manifesta clinic, existand o serie de boli „mute” din punct de vedere al simptomelor.
Prezenta placilor de aterom (depozitelor de grasimi) pe peretii vaselor de sange poate sa nu se manifeste clinic, ceea ce inseamna ca persoanele respective au un risc crescut de a face infarct miocardic sau accident vascular cerebral, fara ca macar sa stie. Nu de putine ori, simptomele determinate de bolile cardiovasculare sunt inselatoare. Un infarct de miocard se poate manifesta cu greata si varsaturi, care mimeaza o boala digestiva.
Infarctul miocardic silentios
Majoritatea oamenilor isi imagineaza ca persoanele cu infarct miocardic au parte de o durere violenta la nivelul pieptului, insa nu este intotdeauna asa. Unii indivizi care fac infarct acuza, de fapt, durere la nivelul abdomenului superior sau durere in spate, la nivelul coloanei vertebrale toracale, ceea ce ii determina sa apeleze la un consult gastroenterologic sau reumatologic. Chiar si personalul medical poate intampina dificultati in a recunoaste un infarct miocardic, daca pacientul nu are simptome tipice, adica durere in piept. Exista o categorie de pacienti care fac infarct fara a prezenta durere: acestia sunt cei cu diabet zaharat.
Ateroscleroza poate aparea si la tineri
Exista cazuri in care ateroscleroza severa nu este diagnosticata in timpul vietii, deoarece nu a determinat simptome tipice, fiind descoperita, eventual, la autopsie. Ateroscleroza nu este o boala care afecteaza numai persoanele in varsta – si cei mai tineri pot avea depuneri de colesterol si alte grasimi pe peretii vaselor de sange. Pentru evaluarea acestui risc, se poate face un test simplu, ce consta in masurarea circumferintei taliei si a soldurilor. Daca aceste doua circumferinte sunt egale, inseamna ca pacientul respectiv are un risc crescut de ateroscleroza, chiar daca este tanar. Pentru reducerea acestui risc, este necesara scaderea in greutate si reducerea circumferintei taliei.
Slabirea miocardului = cardiomiopatie
Exista unele boli cardiovasculare care poarta numele de cardiomiopatii, ce se caracterizeaza prin scaderea fortei muschiului cardiac (miocardului). Aceste cardiomiopatii se pot manifesta clinic sau nu, pana in faze avansate de boala, fiind descoperite, nu de putine ori, intamplator, cu ocazia efectuarii unei radiografii toracice pentru o infectie respiratorie. Astfel, se observa si inima marita in dimensiuni. Cardiomiopatiile mai pot fi identificate si cu ocazia efectuarii unei ecografii cardiace de rutina.
Una dintre cauzele principale ale cardiomiopatiilor este hipertensiunea arteriala, urmata de diabetul zaharat. Un pacient cu cardiomiopatie poate sa nu aiba simptome in fazele initiale ale bolii, deoarece inima lucreaza suplimentar pentru a compensa necesitatile organismului. Daca nu este diagnosticata, cardiomiopatia poate duce la stop cardiac si la deces.
Sfatul specialistului
Pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare silentioase, sunt necesare controale medicale periodice. Dupa varsta de 50 de ani, aceste controale trebuie facute o data pe an. Controalele anuale ar trebui sa includa efectuarea unui examen clinic, masurarea tensiunii arteriale, determinarea profilului lipidic in sange (colesterol, trigliceride, lipide totale) si masurarea glicemiei. Daca in urma acestor determinari se identifica modificari ce sugereaza un risc cardiovascular crescut, este necesara efectuarea unei electrocardiograme si, posibil, a unei ecografii cardiace.
Ecografia cardiaca este o investigatie de prima linie in diagnosticul bolilor cardiovasculare. Ea este cruciala pentru diagnosticarea tuturor bolilor cardiace, nu numai pentru a confirma diagnosticul, ci si pentru a exclude posibilitatea unei anumite boli.
Lipsa constientizarii riscului la care sunt expusi pozitioneaza pacientii cu boli cardiovasculare „ascunse” sau „mute clinic” intr-o zona cu mare risc pentru probleme cardiovasculare severe, chiar deces. Din aceasta cauza, este foarte importanta evaluarea riscului de boli cardio si la persoanele mai tinere.
Dr. Camelia Diaconu
Sef lucrari UMF „Carol Davila”
Medic primar boli interne,
Specialist cardiologie
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”