Revista care te menține sănătos

Neurologie

Afectiuni asociate cu migrena

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 aprilie 2022
Share
Exclusiv online
Afectiuni asociate cu migrena

Daca suferiti de migrene, aveti un risc mai mare de a dezvolta si alte afectiuni, mai devreme sau mai tarziu. Migrenele au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a depresiei, astmului sau a bolilor cardiovasculare.

Migrena este asociata, de cele mai multe ori, cu greata si sensibilitatea la lumina si sunete. Tratamentul migrenei poate fi dificil, deoarece unele metode pot sa functioneze in cazul unor persoane, dar sa nu fie benefice in cazul altora. Iata care sunt afectiunile asociate cu migrena.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Depresia

Daca aveti episoade de migrena aveti un risc de doua ori mai mare pentru depresie, in comparatie cu persoanele care nu au migrena. Daca aveti migrena cronica (mai mult de 15 episoade pe luna), riscul se dubleaza.

Este posibil ca depresia sa fie o consecinta a migrenei, insa poate fi posibil ca depresia sa fie punctul de inceput al migrenei. Unele medicamente folosite pentru tratarea depresiei pot fi de folos in acest caz.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Anxietatea

Persoanele care sufera de migrena cronica sunt mai predispuse de a dezvolta o tulburare anxioasa. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu migrena au si anxietate. Ca si in cazul depresiei, anxietatea poate fi o consecinta a migrenei sau poate fi cauza acesteia.

In acest caz, medicamentele pentru tratarea anxietatii si sedintele de psihoterapie pot ameliora atat depresia si anxietatea, cat si migrena.

Accidentul vascular cerebral

Uneori, episoadele de migrena pot precede un accident vascular cerebral. Persoanele care sufera de migrena au un risc de doua ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Barbatii sunt mai frecvent afectati, in comparatie cu femeile.

Riscul poate fi diminuat daca tineti sub control hipertensiunea arteriala, zaharul din sange, nivelul colesterolului si daca renuntati la fumat.

Cele mai frecvente cauze ale AVC

Epilepsia

Atat epilepsia, cat si migrena pot implica tulburari senzoriale si schimbari de dispozitie. Daca aveti una dintre aceste afectiuni, exista un risc de doua ori mai mare de a o dezvolta pe a doua. Ambele sunt afectiuni ale excitabilitatii creierului, in care acesta reactioneaza la diversi stimuli din mediu.

secundara

Bolile cardiovasculare

Pe langa accidentul vascular cerebral, persoanele care sufera de migrena au un risc mai mare de a dezvolta boli de inima, in special infarctul miocardic sau hipertensiunea arteriala. Pentru a va mentine sanatatea, tineti sub control greutatea corporala, colesterolul si hipertensiunea arteriala.

Astmul

Desi astmul este o afectiune respiratorie, iar migrena este una neurologica, acestea pot coexista. Factorul comun poate fi inflamatia. In cazul astmului, exista o inflamatie si o constrictie la nivelul cailor aeriene. In migrena exista o inflamatie a vaselor de sange de la nivelul creierului. Anumite medicamente folosite pentru tratarea astmului pot fi utile pentru ameliorarea migrenei.

Obezitatea

Daca aveti deja migrena, greutatea in exces o poate inrautati. Daca nu ati avut o migrena pana acum, obezitatea o poate declansa. Factorul declansator este, de asemenea, inflamatia cauzata de greutatea in exces. Este indicat sa scapati de kilogramele in plus pentru a reduce episoadele dureroase de migrena.

Alte afectiuni

Exista unele afectiuni dureroase, precum fibromialgia si durerea cronica a gatului, spatelui si umerilor, in stransa legatura cu migrena. Cauzele pot fi de ordin genetic, insa migrena aparuta in cadrul acestor afectiuni poate fi corelata si cu unele medicamente. Tratamentul depinde de originea durerii, insa terapia cognitiv-comportamentala, precum si alte tratamente alternative (de exemplu, acupunctura) pot fi utile.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.