Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Afectiuni ale mucoasei bucale: candidoza

6 mai 2010
Share

In mod normal, la nivelul cavitatii bucale exista o stare de echilibru intre flora microbiana si mijloacele locale de aparare ale mucoasei. Mucoasa bucala prezinta o bogata vascularizatie care ii ofera o buna troficitate si ii asigura nutritia.

De asemenea, aceasta se apara destul de bine datorita antagonismului microbian si proprietatilor mecanice, chimice si bactericide ale salivei, precum si datorita refacerii in mod neintrerupt a integritatii epiteliului care se descuameaza continuu. Acest echilibru se poate modifica sub influenta unor factori de ordin general (carentele vitaminice, boli infectioase, stari alergice, boli sangvine, cancer etc.) sau de ordin local (actiunea iritativa locala a leziunilor coronare, tartrul dentar, proteze, substante caustice, condimente, etc.). 

In urma unor agresiuni traumatice sau microbiene se deregleaza echilibrul bucal, prin prezenta zonelor retentive determinate de dinti (resturi radiculare sau dinti rupti si netratati) si de parodontiu, care adapostesc detritusuri (resturi) alimentare. Echilibrul bucal este de asemenea dereglat si de igiena bucala deficitara. Un alt rol important in aparitia afectiunilor mucoasei bucale este reprezentat de modificarile functionale produse de flora microbiana saprofita (existenta in mod normal in cavitatea bucala). Aceasta determina perturbari functionale care altereaza nutritia si diminueaza rezistenta mucoasei bucale prin conditiile prielnice de dezvoltare create microbilor la acest nivel: temperatura (aproximativ 38 grade Celsius), umiditate continua, substante nutritive, obscuritate relativa, anaerobioza si aerobioza.

Afectiunile mucoasei bucale se impart in mai multe entitati clinice, in functie de localizare, aspect macroscopic, factor microbian declansator.

Vom vorbi in continuare despre candidoza bucala, care este determinata in majoritatea cazurilor de Candida Albicans. Aceasta afecteaza preferential copiii, batranii, persoanele purtatoare de proteze dentare, diabeticii, bolnavii de SIDA, pacientii care au urmat un tratament antibiotic incorect, tratamente chimioterapice si corticoterapice. Pentru dezvoltare Candida Albicans are nevoie de urmatoarele conditii: mediu bucal acid sau usor alcalin, hiposialie (secretie salivara deficitara).

Simptomatologia candidozei bucale

In cazul unei candidoze bucale pacientul prezinta o mucoasa bucala rosie si uscata, senzatie de uscaciune si usoara usturime a mucoasei. Daca nu se iau masurile terapeutice necesare, afectiunea se poate extinde si la nivelul mucoasei jugale (a fetei interne a obrajilor), palatinale (cerul gurii), uneori chiar faringiene, care se manifesta prin aparitia de mici pete albicioase, cremoase, usor proeminente, care apoi se extind, conflueaza si dau nastere unor placi intinse albicioase.
Evolutia candidozei bucale depinde de starea generala a organismului.

Copiii sanatosi se vindeca de regula in 2-3 zile, un rol important in aceasta avandu-l igiena bucala corecta. La adulti, in special la aceia care au urmat un tratament masiv cu antibiotice si cortizon, apare forma acuta in care limba se depapileaza pe fata sa dorsala, in special in zona mediana, si se acopera cu un depozit opalin sau apar mici pete albicioase. In forma cronica de candidoza bucala mucoasa prezinta o coloratie alba care se remarca pe toata suprafata limbii. Aceasta apare mai ales la diabetici si la bolnavii cronici.

Ce presupune tratamentul candidozei bucale?

Se recomanda un tratament cu antimicotice, indepartarea factorilor predispozanti si alcalinizarea mediului bucal. La copii si sugari se prescriu solutii alcaline (bicarbonat de sodiu 2%), colutorii cu borax, solutii de violet de gentiana, etc. ce se aplica local prin badijonari sau prin ungerea tetinei. Antimicoticele folosite sub forma de pulberi pentru suspensii orale sunt recomandate sugarilor si copiilor. Acestea se administreaza direct cu pipeta pe limba sau sunt incorporate in miere, jeleuri si alte alimente de consistenta pastoasa, procedeu care trebuie repetat de 4 ori pe zi.

In cazul adultilor afectati de candidoza bucala trebuie intrerupt tratamentul cu antibiotice si corticoizi, se elimina din alimentatie produsele lactate, acriturile, condimentele si este esentiala mentinerea unei igiene bucale perfecte, prin periajul dentar corect efectuat dupa fiecare masa si clatirea gurii cu solutii alcaline si antiseptice. Se administreaza comprimate cu actiune antimicotica dupa mesele principale la recomandarea medicului stomatolog. Administrarea acestora trebuie mentinuta cel putin 48 de ore dupa vindecare, pentru prevenirea recidivelor.

Alte afectiuni frecvente ale mucoasei bucale sunt: stomatita sub placa protetica, stomatite determinate de carente vitaminice, febre eruptive (rubeola, rujeola, scarlatina), anemii si intoxicatii cu metale (bismut, mercur, plumb etc).

Dr. Edith Porfireanu,
medic stomatolog

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.