Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Aerul conditionat, periculos pentru sanatate?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 iulie 2022
Share
Aerul conditionat, periculos pentru sanatate?

Caldura este mai usor de suportat cu ajutorul aerului conditionat, dar in ce masura trebuie folosit aerul conditionat pentru a nu va pune sanatatea in pericol? Cat de mare poate fi diferenta de temperatura dintre interior si exterior pentru a nu va imbolnavi, aflati din randurile ce urmeaza.

 In sezonul cald si insorit, cautam mereu metode sa ne racorim, atat acasa, cat si la serviciu. Aerul conditionat ne salveaza de transpiratie, dar si de probleme mai grave, precum afectiunile agravate de caldura. Insa el poate fi si dusman al sanatatii, in special daca nu este intretinut corespunzator. Aerul conditionat trebuie folosit corect, in parametri optimi, precum si in conditii de igiena corespunzatoare. Pentru a va putea pastra sanatatea, este important sa stiti care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii aparatelor de climatizare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Aparatele de climatizare: avantaje si dezavantaje

Avantaj: ne racoreste

Aerul conditionat este principalul factor de protectie impotriva caniculei, asta in conditiile in care se afla in apropierea noastra in intervalul de varf 11:00-17:00. Persoanele vulnerabile la temperaturi ridicate sunt copiii sub 4 ani, persoanele trecute de 65 de ani, cele supraponderale, dar si cele care sufera de anumite afectiuni (de exemplu, de boli cardiovasculare). Pentru a reduce riscul de insolatie in zilele caniculare este recomandat sa va hidratati corespunzator (minimum doi litri de apa pe zi) si sa folositi aerul conditionat la pranz sau de fiecare data cand temperatura ambientala este prea mare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Dezavantaj: bacterii, mucegai si fungi

Umezeala este un mediu propice de crestere a bacteriilor si a fungilor. Ea se poate acumula din cauza condensului care apare atunci cand aerul rece circula in interior. Daca aparatul nu este igienizat, se pot dezvolta fungi si mucegai, care se raspandesc in aerul din incapere. Cele doua tipuri de microorganisme pot produce numeroase boli de plamani. Un astfel de exemplu este pneumonia cu Legionella care,daca nu este diagnosticata si tratata corespunzator, poate fi o afectiune severa.

Avantaj: amelioreaza alergiile si astmul

In cazul persoanelor cu alergii sau astm, aerul conditionat poate preveni accentuarea simptomelor determinata de anumiti factori, precum si crizele specifice astmului bronsic. Aerul conditionat filtreaza polenul provenit de la pomi si iarba, impiedicand patrunderea acestuia in interior.

Dezavantaj: sindromul „cladirii bolnave”

Aerul conditionat poate contribui la aparitia sindromului „cladirii bolnave”, o varietate de simptome ce apar dupa ce petreceti mai mult timp intr-o anumita cladire. Aceste simptome includ ameteala, uscaciunea gatului, mancarimi ale ochilor si/sau greata. Aerul conditionat este unul dintre principalii factori declansatori ai acestui sindrom mai putin obisnuit. Filtrele aerului conditionat trebuie sa fie de buna calitate si igienizate periodic, pentru ameliorarea, chiar disparitia simptomelor.

aer conditionat

Sfaturi pentru a va racori sanatos

Pentru a va asigura ca aerul conditionat, indiferent de locul in care il folositi (acasa, la serviciu sau in masina), doar va racoreste pe timp de vara si nu va pune in pericol sanatatea, respectati urmatoarele reguli:

  • Pastrati filtrele acestuia curate si inlocuiti-le periodic;

  • Spatiile cu aer conditionat trebuie sa fie ventilate in mod regulat;

  • Instalarea si intretinerea profesionala sunt esentiale;

  • Mentineti temperatura camerei intre 21 si 25º C;

  • Pastrati o umiditate medie, cuprinsa intre 60% si 70%;

  • Nu depozitati niciodata langa aerul conditionat substante chimice care se pot raspandi in mediul inconjurator

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.