Iubitorii de vin vor avea posibilitatea sa consume bautura alcoolica preferata fara a simti efectele secundare in dimineata urmatoare. Oamenii de stiinta sustin ca au descoperit cheia vinului care nu va produce dureri de cap sau stari de greata.
Secretul este modificarea ADN-ului drojdiei prezente in aceasta bautura. Aceasta descoperire ar putea transforma vinul intr-o bautura cu si mai multe beneficii pentru sanatate. Profesorul Yong-Su Jin si echipa sa de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, au modificat tulpinile de drojdie utilizate la fermentatie. S-a descoperit ca producatorii de vin pot clona enzimele pentru a spori fermentatia malolactica, un proces biochimic prin care acidul malic din vin se transforma in acid lactic si CO2.
Vinul si secretele sale
In urma acestei fermentatii se produce un compus, care se numeste diacetil, ce da vinului diferite arome, in functie de concentratie. Cand fermentatia se produce necorespunzator, sunt generate simptomele mahmurelii. Studiul publicat in jurnalul Applied and Environmental Microbiology ar putea imbunatati efectele unor alimente obtinute prin fermentare, precum berea sau muraturile. Vinul contine resveratrol, iar cu ajutorul drojdiei potrivite, s-ar putea creste nivelul acestei substante de aprope zece ori sau chiar mai mult. De asemenea, s-ar putea introduce compusi bioactivi din alte alimente, precum ginsengul.
Text: Ruxandra Dumitrescu