Revista care te menține sănătos

Prevenție

Adio, insomnie, bun-venit somn linistit!

2 iunie 2012
Share

Insomnia poate fi, de cele mai multe ori, prevenita daca identificati si rezolvati problemele care ar putea-o provoca sau agrava, cum ar fi depresia sau consumul de cafea. Cu toate acestea, atunci cand tratamentul sau anumite comportamente nu imbunatatesc calitatea somnului, medicul poate recomanda si alte remedii. Somnul este esential pentru sanatate, iar lipsa lui poate duce la aparitia unor afectiuni destul de grave.

Astazi, insomniile sunt des intalnite, insa trebuie sa stiti cum sa le preveniti. De asemenea, trebuie sa mai stiti ca insomniile sunt de doua feluri: cronice (pot dura luni sau ani) sau temporare (pot dura cateva nopti sau saptamani) si, ca de obicei, femeile sufera mai des de insomnii decat barbatii. Iata mai jos cateva moduri prin care puteti preveni insomnia.

  • Reduceti gustarile pe care obisnuiti sa le luati seara tarziu, precum si mesele foarte grele. Unii experti nu recomanda sa mancati cu cel putin trei ore inainte de culcare. Proteinele va tin in alerta, iar carbohidratii va calmeaza si provoaca o stare de somnolenta. La masa de pranz trebuie sa mancati mai multe proteine si mai putini carbohidrati, lucru ce va face somnul de dupa-amiaza mai putin tentant, iar o masa bogata in carbohidrati si saraca in proteine incurajeaza somnolenta mai aproape de ora de culcare. De asemenea, inainte de somn, faceti o baie relaxanta pentru a va destinde. Folositi saruri de baie sau spuma.
  • Exercitiile moderate ajuta la controlul stresului, eliberand stimulentele naturale si scazand nevoia celor externe, precum cofeina. Un exercitiu de rutina ar trebui sa regleze ciclurile de somn si sa va oboseasca pentru a dormi bine. In orice caz, evitati exercitiile foarte grele inainte de culcare. Masajul ajuta si el la eliminarea stresului. Miscarile lente vor detensiona muschii, iar somnul va fi unul linistit.
  • Nu utilizati dormitorul pentru altceva, de exemplu, pe post de birou, decat pentru somn si propria intimitate. Bagati-va in pat atunci cand sunteti gata de somn si parasiti-l atunci cand va treziti. Nu trebuie sa dati semnale contradictorii organismului. Daca va treziti in toiul noptii si nu aveti somn, ridicati-va din pat si asezati-va intr-un fotoliu confortabil si cititi pana ca simtiti ca va ia somnul. Beti un pahar cu lapte caldut sau un ceai de tei care va relaxeaza si va reconforteaza.
  • Evitati consumul de alcool inainte de culcare si incercati sa va bagati in pat la aceeasi ora, deoarece corpul este obisnuit cu un anumit program. Evitati sa dormiti la pranz daca seara nu mai puteti adormi si nu va uitati la televizor inainte de culcare. In cazul in care insomnia persista, tineti un jurnal al orelor de somn, pentru ca acest lucru va poate ajuta in diagnosticarea afectiunii.

Ruxandra Raica

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.