BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) este o afectiune progresiva, caracterizata prin inabilitatea de a goli continutul de aer din plamani, ingreunand respiratia. Simptomele BPOC-ului includ senzatia de „lipsa de aer” (dispnee), tusea cronica de lunga durata cu expectoratie si infectiile pulmonare repetate.
Iata care sunt adevarurile si miturile despre BPOC.
Adevaruri despre BPOC
1. Este una dintre principalele cauze de deces din lume
Fiind o boala progresiva, BPOC tinde sa se agraveze de-a lungul timpului si, in stadiile finale, respiratia este foarte ingreunata. Din acest motiv, majoritatea persoanelor cu BPOC necesita terapie cu oxigen, chiar si in repaus, asociat cu terapia medicamentoasa.
Din cauza simptomelor lent instalate, diagnosticul se face tardiv. Persoanele tinere diagnosticate cu BPOC au un risc mai mare de dezvoltare, ulterior, a diferitelor tipuri de cancer, precum cel cervical, de rinichi, vezica urinara, dar si de cancer la nivelul gatului si al capului.
2. Principala cauza de aparitie a BPOC este fumatul
In fumul de tigara exista mii de substante nocive care reduc abilitatea plamanilor de a se apara impotriva infectiilor si determina aparitia inflamatiei. De-a lungul timpului, aceasta inflamatie cauzeaza ingustarea pasajelor aeriene si distrugerea sacilor de aer (alveolelor). Este recomandat sa renuntati la fumat daca aveti acest obicei.
La fel de nociv este si fumatul pasiv si poate avea acelasi efect asupra plamanilor ca fumatul activ. Este important sa protejati persoanele din jur daca nu puteti renunta la acest viciu.
3. BPOC poate fi genetic
Unele persoane care sufera de BPOC au un deficit de alfa-1 antitripsina. Aceasta este o proteina produsa la nivelul ficatului si are rolul de a proteja plamanii. Daca exista un deficit al acestei proteine, puteti avea un risc crescut de dezvoltare a BPOC, in special la o varsta tanara. Aceasta forma de BPOC este rara si este singurul factor genetic asociat cu dezvoltarea BPOC.
Cum sa va mentineti sanatatea plamanilor daca aveti BPOC
4. Exista 4 stadii de dezvoltare in BPOC
Persoanele cu BPOC pot avea diverse simptome de-a lungul timpului. Orice persoana cu o tuse persistenta, de lunga durata, trebuie sa mearga la medic pentru investigatii, in special daca exista expectoratie in cantitate semnificativa.
Dispneea aparuta in timpul efectuarii activitatilor fizice de intensitate mica sau medie este un semnal de alarma, precum si recurenta infectiilor pulmonare.
Alte simptome includ wheezingul (respiratie suieratoare) si durerea in piept. In cazurile severe, persoanele cu BPOC pot avea dificultati de respiratie chiar si in timpul vorbirii sau efectuarii unor activitati mici. Buzele si degetele se pot colora in albastru sau gri din cauza lipsei de oxigen din sange, ceea ce poate duce la aparitia confuziei.
MITURI despre BPOC
1. BPOC este o boala doar a fumatorilor
Fumatorii au un risc crescut de aparitie a BPOC, insa exista numeroase cazuri in care si persoanele care nu au fumat au dezvoltat aceasta afectiune. Acestea din urma au un risc mai mare daca au fost expuse la fumatul pasiv sau la diverse substante nocive din atmosfera.
2. BPOC nu poate fi tratat
Desi nu exista un tratament de vindecare a BPOC, exista numeroase medicamente, proceduri si schimbari ale stilului de viata care pot incetini progresia bolii si pot imbunatati calitatea vietii.
Este foarte important ca tratamentul sa fie initiat timpuriu, pentru a preveni progresia sau complicatiile, precum racelile, gripa, pneumonia, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala sau depresia. De asemenea, persoanele cu BPOC au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de plamani.
3. Persoanele cu BPOC nu pot realiza activitatile normale
Chiar si in cazurile severe de BPOC exista mai multe moduri prin care puteti tine boala sub control. Renuntarea la fumat, adoptarea unei diete echilibrate, mentinerea exercitiilor fizice in limita capacitatii de efort, precum si tratamentul medicamentos impus de medic pot imbunatati considerabil calitatea vietii.