Soia face parte din familia leguminoaselor și este un element de bază în bucătăriile asiatice de mii de ani. Soia și alimentele din soia sunt populare în special printre persoanele care urmează diete vegetariene și vegane, datorită conținutului de proteine de înaltă calitate. Soia este cel mai des consumată ca proteină vegetală, deoarece are toți aminoacizii care acționează ca elemente de bază ale proteinelor. Pe lângă conținutul mare de proteine, soia are mai multe beneficii pentru sănătate.
Soia, profil nutrițional
Soia oferă o gamă largă de vitamine, minerale și macronutrienți esențiali. Un beneficiu semnificativ al soiei este conținutul ridicat de proteine de înaltă calitate. Soia conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, ceea ce o face o sursă de proteină completă, o raritate printre sursele vegetale şi o opțiune excelentă pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană. De asemenea, soia este bogată în fier, calciu, magneziu, potasiu și antioxidanți benefici numiți izoflavone.
Prin furnizarea de proteine fără dezavantajele colesterolului ridicat și ale grăsimilor saturate găsite în produsele de origine animală, soia e o alegere versatilă și sănătoasă pentru obținerea aportului de proteine.
Soia, beneficii pentru sănătate
Numeroasele beneficii ale consumului de soia, de la susținerea sănătății inimii și a oaselor la potențiale efecte de prevenire a cancerului, fac din aceasta un adaos excelent la o dietă echilibrată.
1. Beneficii pentru sănătatea inimii
Unul dintre cele mai larg studiate beneficii ale soiei este impactul său pozitiv asupra sănătății inimii. Cercetările au arătat că un consum regulat de soia poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”), menținând sau chiar crescând nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”). Asta se datorează proteinelor, cât și izoflavonelor care se găsesc în soia și acționează împreună pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge și pentru a reduce inflamațiile.
Înlocuirea grăsimilor saturate cu opțiuni pe bază de soia poate reduce riscul de ateroscleroză, o afecțiune caracterizată prin întărirea și îngustarea arterelor.
2. Sprijin pentru sănătatea oaselor
Un alt beneficiu semnificativ al consumului de soia e îmbunătățirea sănătății oaselor. Soia conține minerale precum calciu și magneziu, care sunt esențiale pentru menținerea oaselor puternice și prevenirea osteoporozei. În plus, izoflavonele din soia mimează estrogenul în organism, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru femeile aflate la postmenopauză care prezintă un risc crescut de pierdere a densității osoase din cauza reducerii nivelului de estrogen.
Consumul regulat de soia poate ajuta la menținerea densității osoase și la reducerea riscului de fracturi la vârste mai înaintate. Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, soia e o alternativă excelentă la lactate, ca sursă de calciu.
3. Potențiale efecte de prevenire a cancerului
Izoflavonele din soia acționează ca fitoestrogeni, care au un efect ușor asemănător estrogenului în organism. Această activitate poate ajuta la reglarea nivelurilor hormonale, reducând riscul de cancere legate de hormoni, cum sunt cancerul de sân și de prostată.
4. Beneficii pentru sănătatea digestivă
Alimentele din soia precum tofu, tempeh și miso sunt bogate în fibre, care sunt cruciale pentru un sistem digestiv sănătos. Fibrele ajută la digestie, promovează mișcările intestinale regulate și previn constipația.
Pentru cei care doresc să-și îmbunătățească sănătatea digestivă, produsele din soia fermentate, precum tempeh și miso, sunt deosebit de benefice, deoarece furnizează atât fibre, cât și probiotice. Un microbiom intestinal sănătos e asociat cu îmbunătățirea dispoziției, îmbunătățirea funcției imunitare și chiar reducerea inflamației în întregul organism.
5. Ameliorarea simptomelor menopauzei
Pentru femeile care se confruntă cu menopauza, soia poate ușura simptome precum bufeurile și transpirațiile nocturne. Izoflavonele din soia, care imită estrogenul, pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale, reducând frecvența și severitatea acestor simptome.
7. Managementul greutății și susținerea metabolismului
Soia este bogată în proteine, ceea ce înseamnă că promovează sațietatea și reduce aportul caloric. Alimentele bogate în proteine necesită mai multă energie pentru a fi digerate, contribuind la stimularea metabolismului și la susținerea eforturilor de scădere în greutate. În plus, soia e săracă în calorii și grăsimi, ceea ce o face o alternativă mai sănătoasă la proteinele animale.
Impactul soiei asupra nivelului de insulină poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge, un factor care ajută la gestionarea greutății și influențează sănătatea metabolică.
8. Beneficii pentru sănătatea pielii
Proprietățile antioxidante ale soiei pot aduce beneficii și sănătății pielii. Izoflavonele din soia protejează pielea de razele UV, prevenind îmbătrânirea prematură și reducând riscul de cancer de piele. În plus, s-a demonstrat că soia promovează producția de colagen, care menține pielea fermă și reduce apariția ridurilor. Consumul regulat de soia poate duce în timp la o piele mai netedă și cu un aspect mai tânăr.
Produsele de îngrijire a pielii pe bază de soia au, de asemenea, beneficii hidratante și anti-îmbătrânire.
9. Sursă de potasiu
O sută de grame de boabe de soia conține aproximativ 500 mg de potasiu, un mineral esențial pentru funcția cardiacă, contracția mușchilor scheletici și netezi, funcția digestivă și cea musculară.
10. Reducerea tensiunii arteriale
Soia conține multe proteine, dar puțini carbohidrați, o combinație care pare să ajute la reducerea tensiunii arteriale și poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 14%.
Foto: shutterstock.com