Raceala si gripa sunt doua afectiuni care, de obicei, vin „la pachet”. Nu pentru ca s-ar asocia, ci pentru ca se aseamana ca manifestari si deseori sunt confundate. Din cauza frecventei si, probabil, a faptului ca se intalnesc la orice varsta, dar si pentru ca, de multe ori nu li se acorda importanta meritata, exista credinta ca stim cum sa le tratam. Dar asa este oare?
Sunt multe persoane care nu stiu cum sa se trateze, pentru ca nu pot face diferenta intre gripa si raceala. Si cum, de multe ori, acest lucru merge „mana-n mana” cu teama de a merge la medic, prefera sa se trateze „dupa ureche”. Situatii in care fac apel la experienta unor raceli sau gripe anterioare sau la „memoria colectiva”, respectiv la ceea ce stie despre aceste boli, dar fara a putea indica o sursa sigura. De aceea, vom trece in revista 10 dintre cele mai cunoscute fapte/mituri despre raceala si gripa. Stiti care sunt adevarate si care false?
Daca nu ati avut gripa, nu aveti nevoie vaccin antigripal – FALS
Corpul nostru lupta impotriva gripei prin generarea de anticorpi (cand ne imbolnavim). Obtinerea vaccinului antigripal este cea mai buna cale pentru organism de a face rost de anticorpi fara sa se imbolnaveasca. Si, nu-i asa, cine nu are nevoie de anticorpi?
Cum sa ne ferim de infectiile respiratorii in sezonul rece
Daca nu purtati caciula, raciti – FALS
In cazul in care ati fost expus la virusuri, faptul ca va este cald sau rece nu va face o mare diferenta. Dar pastrarea caldurii corporale va ajuta sa va mentineti sistemul imunitar puternic.
Este mult mai probabil sa luati raceala de la cineva jucand carti decat sarutandu-l – ADEVARAT
Racelile sunt raspandite prin intrarea in contact cu secretiile respiratorii ale cuiva dupa ce si-a suflat nasul, de exemplu. Acest lucru este mai probabil sa se intample atingand un lucru pe care l-a atins mai inainte o persoana racita. Numarul virusurilor din cavitatea bucala a unei persoane este semnificativ mai mic decat cel din nasul cuiva. Linistitor, nu-i asa?
Am facut gripa vaccinandu-ma – FALS
Nu dati vina pe vaccin! Vaccinurile antigripale sunt realizate fie cu o forma inactiva a virusului gripal, fie cu o forma atenuata a virusului gripal, dar niciuna dintre forme nu va poate provoca gripa.
Oamenii pot face gripa aviara si gripa porcina – ADEVARAT
Cu toate ca sunt mai putin frecvente, si oamenii pot face gripa aviara sau gripa porcina. Ei pot dezvolta aceste doua tipuri de gripa daca intra in contact cu pasari bolnave sau excrementele lor, respectiv cu porcii infectati.
Antibioticele nu ajuta in raceala sau gripa – ADEVARAT
Cele mai multe raceli si gripe sunt raspandite de virusuri, iar antibioticele nu ajuta la distrugerea lor.
Infectia virala vs infectia bacteriana – de ce persista raceala?
Nici in februarie nu e tarziu sa va vaccinati – ADEVARAT
Varful sezonului gripal este considerat, de obicei, ianuarie sau februarie; cu toate acestea, gripa poate dura pana in luna mai. De aceea, niciodata nu este prea tarziu pentru a va vaccina. Cu exceptia cazului in care sunteti deja gripat, desigur.
Virusul gripal devine mai puternic de la un membru al familiei la altul – FALS
Organismul fiecarei persoane lupta cu gripa in mod diferit. Chiar si in cazul unei familii, persoanele cu un sistem imunitar mai puternic vor invinge gripa mai repede decat celelalte.
Daca aveti febra, este gripa nu raceala – FALS
Uneori, puteti avea febra usoara atunci cand sunteti raciti. Cu toate acestea, in cazul in care febra este mare (peste 38.5°C), este mai probabil sa aveti gripa, dar nu „obligatoriu”.