Prostata este o glanda a aparatului genital masculin ce are functia de a produce si depozita lichidul prostatic care intra in compozitia celui seminal. Ea are forma de castana si inconjoara portiunea initiala a uretrei la barbat.
Hiperplazia benigna de prostata (HBP) reprezinta marirea necanceroasa a prostatei prin multiplicarea numarului de celule care o compun. Marirea in volum a portiunii interne a prostatei duce la comprimarea uretrei si la aparitia simptomatologiei urinare pe care o vom descrie in cele ce urmeaza.
80% dintre octogenari au HBP
Incidenta adenomului de prostata creste incepand cu varsta de 50 de ani (25% dintre barbati). La 60 de ani, aproximativ 60% dintre persoanele de sex masculin prezinta HBP, iar la 80 de ani, 80% dintre acestia se afla in aceasta situatie.
Cum se manifesta ?
Primul simptom care apare in cazul HBP este urinarea frecventa, mai ales in a doua jumatate a noptii. Alte manifestari pot fi:
urinare frecventa diurna; initierea dificila a mictiunii – cu efort si jena; jet urinar slab (uretra mult ingustata); senzatie de golire incompleta a vezicii sau de mictiune imperioasa (urgenta); intreruperea jetului urinar – urinare in „doi timpi”. Simptomele evolueaza progresiv cu perioade de exacerbare.
In aparitia adenomului de prostata este incriminat dihidrotestosteronul – DHT, un hormon sexual obtinut prin convertirea enzimatica a testosteronului.
Complicatii
Retentia acuta de urina este o urgenta medicala daca dureaza mai mult de 18-24 de ore. Infectiile prostatei si ale tractului urinar cu inflamatie (prostatita); Litiaza vezicala si/sau renala – cauzate de un reziduu de urina care ramane permanent in vezica. Insuficienta renala cronica. Tratamentul alopat
La acest tip de tratament se apeleaza in 85% dintre cazuri. Acesta consta in principal in administrarea de medicamente care inhiba transformarea testosteronului in dihidrotestosteron – DHT si medicamente care relaxeaza fibrele musculare prostatice. In cazurile complicate se folosesc metode chirurgicale.
Remedii homeopate
Homeopatia obtine succese importante in ameliorarea si chiar vindecarea acestei patologii (in functie si de gradul hipertrofiei). Se recomanda:
Chimaphila umbellata – in cazurile de retentie urinara cauzate de hipertrofia si inflamatia acuta a prostatei. Sabal serrulata – retentie de urina prin HBP la oameni in varsta. Se manifesta prin senzatia de mictiune imperioasa asociata prostatitei; ejaculare dureroasa; senzatie de frig la nivelul vezicii urinare si prostatei. Conium Maculatum – hipertrofie de prostata cu induratie impresionanta si alarmanta a glandei; crestere rapida in dimensiune a prostatei datorita abstinentei sexuale; emisie de lichid seminal dupa fiecare scaun sau de la miscare; ejaculare precoce. Digitalis purpurea – retentie de urina sau mictiune dificila ce insotesc HBP la batrani; senzaţie de vezica plina dupa urinare; urinare frecventa noaptea; istoric de gonoree. Calcarea carbonica – hipertrofie importanta a prostatei asociata cu induratie; ejacularea este dificila si mult intarziata. Nux vomica – mictiune imperioasa care necesita mult efort si se amelioreaza doar temporar prin eliminarea catorva picaturi de urina; prostatita cronica cu spasme dureroase la ejaculare; mictiune involuntara dupa ce urineaza. Evitati frigul si alcoolul
Exacerbarile HPB pot fi prevenite daca evitati expunerea la frig si consumul de condimente si alcool. Cantitatile mari de grasimi de origine animala, zaharurile rafinate, painea alba, prajiturile, consumul de cafea si sedentarismul sunt si ele incriminate in aparitia HBP. In plus, se pare ca relatiile sexuale foarte frecvente (zilnice) si masturbarea contribuie la aparitia mai precoce a HBP prin hiperstimularea hormonala si a prostatei.
Sfaturi pentru acasa
Simptomatologia descrisa mai sus se intalneste si in inflamatia prostatei (prostatita) de natura bacteriana si in cazul cancerului de prostata. Prin urmare, este important sa faceti un consult urologic pentru a avea un diagnostic corect. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor se recomanda:
un consum ridicat de lichide sub forma de ceaiuri si sucuri (din morcov, sfecla rosie, ridichi, castraveti, pepene verde, orz verde). Este indicat totodata consumul de ceapa, usturoi, patrunjel; baile calde de sezut pot ameliora disconfortul prin relaxarea musculaturii pelvine; administrarea de zinc pe anumite perioade de timp inhiba transformarea testosteronului in DHT; evacuati scaunul din pozitia „pe vine” si nu din sezut (ultima exercitand o presiune prea mare asupra perineului si prostatei); nu urinati din pozitia ortostatica (in picioare), ci stand asezat.
Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic-lector homeopatie,
Specialist pediatrie
Tel: 0766/437.264
E-mail: [email protected]