Aproximativ jumatate dintre barbatii cu varste cuprinse intre 60 si 65 de ani prezinta hiperplazie benigna de prostata sau adenom de prostata, caracterizata prin cresterea in volum a celulelor prostatei, efectul fiind acela de marire a portiunii centrale a prostatei. Astfel, partea uretrei, care este inconjurata de prostata, este practic „strangulata”. Acest lucru reduce fluxul urinar, devenind din ce in ce mai greu ca vezica urinara sa se goleasca.
In acest mod, calitatea vietii este semnificativ afectata. Prin urmare, peretele vezicii urinare se ingroasa si devine mai rigid.
In consecinta, presiunea din interiorul vezicii urinare trebuie sa depaseasca efectul obstructiei. Aceasta presiune mult prea mare duce la formara unor diverticule. Daca adenomul de prostata nu este tratat, pot aparea atat retentia acuta de urina, cat si cea cronica. In ambele situatii, este nevoie de spitalizare si de o interventie chirurgicala.
Simptomele hiperplaziei benigne de prostata
Printre simptomele adenomului de prostata se numara: dificultatea la urinare, senzatia de disconfort (usturime, jena), nevoia urgenta de a urina, urinari dese in timpul noptii, oboseala, ca urmare a trezirilor dese. Pe masura ce simptomele progreseaza, puteti dezvolta infectii ale vezicii urinare, poate aparea sangele in urina, pot fi afectati rinichii, pentru ca se pastreaza mari cantitati de urina in vezica, blocarea brusca a tubului urinar, ce face urinarea imposibila.
Cum se diagnosticheaza
Dupa evaluarea istoricului medical si dupa un examen fizic complet, medicul va efectua un tuseu rectal (examen rectal digital). Deoarece prostata se afla in fata rectului, medicul poate simti daca in partea din spate a glandei exista sau nu o anomalie. Acesta permite medicului sa estimeze marimea prostatei si sa detecteze zonele mai dure, un semn al cancerului. De asemenea, se pot face mai multe examene medicale, printre care sumarul de urina, o analiza care testeaza fluxul urinar.
Tratamentul adenomului de prostata
Pacientii cu simptome usoare nu necesita alt tratament decat sa acorde o maxima atentie, astfel incat starea lor sa nu se agraveze. Pentru conditiile severe, vi se pot recomanda insa mai multe tratamente. In afara de medicatia aferenta, exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale care pot elimina tesutul care blocheaza fluxul de urina. Una dintre aceste interventii se numeste rezectia transuretrala a prostatei ce presupune eliminarea tesutului cu ajutorul unui instrument special. Efectele secundare insa pot include sangerare, infectie, impotenta, incontinenta. O alta procedura mai putin complicata este incizia transuretrala a prostatei, ce presupune largirea uretrei prin intermediul unor mici incizii. Exista si tratamente minim invazive, cum ar fi termoterapia prostatica transuretrala cu microunde, electrovaporizarea transuretrala, stenturile uretrale etc.
Ruxandra Raica
Surse: theprostatecenter.com; webmd.com