Prezentare:
Comprimate cu eliberare modificata 20 mg, 30 mg; cutie x 2 blist. x 14 cpr.
Indicatii:
Angina vasospastica (angina Prinzmetal, angina varianta) – in monoterapie; angina pectorala cronica stabila (angina de efort); hipertensiune arteriala esentiala.
Doze:
Tratamentul trebuie inceput cu doze mici. Angina pectorala vasospastica si angina cronica stabila: 20 mg de 2 ori/zi, posibil si 40 mg de 2 ori/zi. Doza zilnica maxima 80 mg. hipertensiune arteriala esentiala: 20 mg de 2 ori/zi, cu crestere treptata la 40 mg de 2 ori/zi. Doza zilnica 80 mg. Comprimatele retard se administreaza dupa mese. Intervalul intre 2 adm. este de 12 ore (dimineata si seara). Daca sunt necesare administrari mai frecvente, intervalul intre doua administrari nu va fi mai scurt de 4 ore.
Contraindicatii:
Socul cardiovascular; stenoza aortica severa; angina pectorala instabila; IMA (in primele 4 sapt.); hipersensibilitate cunoscuta la nifedipina. Sarcina. Alaptare.
Atentionari:
Hipertensiune arteriala (valori sistolice sub 90 mmHg); IC decompensata. Risc de hipertensiune arteriala la pacientii dializati, cu hipertensiune maligna, IR ireversibila si hipovolemie. Se reduce doza la cei cu functie hepatica alterata si care prezinta concomitent afectiuni severe cerebro-vasculare. Soferi si activitati de precizie.
Reactii adverse:
In primele saptamani de tratament poate sa apara poliurie. In caz de insuficienta renala se poate produce o inrautatire temporara a functiei renale. La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca a trat. poate declanoa criza hipertensiva sau ischemie miocardica (“fenomenul de rebound”). Mai ales la inceputul trat. pot sa apara cefalee, flush (congestia fetei sau a pielii) si senzatie de caldura, crize de angina pectorala. S-au semnalat: obnubilare, palpitatii, tahicardie, scaderea TA, edeme ale membrelor inferioare, ameteala, fatigabilitate si parestezii. Rareori apar tulburari gastrointestinale: greturi, flatulenta si diaree; reactii cutanate ca prurit, urticarie, exantem, dermatita exfoliativa. In cazul unui tratament de lunga durata la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie reversibila. Foarte rar modificari ale tabloului sanguin ca: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica si hiperglicemie tranzitorie. Cazuri izolate de IMA. La doze mari pot sa apara mialgii, tremor si o modificare minora, tranzitorie a perceptiei vizuale. in tratamentul de lunga durata pot sa apara modificari gingivale reversibile (hiperplazia gingivala). Tulburari ale functiei hepatice: colestaza intrahepatica, cresterea transaminazelor si o hepatita alergica.