Acneea – sau ceea ce in limbaj popular am descrie ca fiind o „inflorescenta” de cosuri de diferite forme si dimensiuni, dureroase sau nedureroase, trecatoare sau deosebit de persistente – este o afectiune a pielii care ascunde de fapt numeroase cauze externe, dar mai ales interne. Cauzele acneei pot fi stabilite doar de catre medicul specialist, la fel si tratamentul potrivit.
Un lucru este cert: cosurile apar si se agraveaza de obicei in momentele cele mai nepotrivite, rasfrangandu-si astfel efectele negative chiar si in planul integrarii sociale. Pentru a putea face fata acestei boli, trebuie sa stim in primul rand cum sa o depistam si care ii sunt cauzele.
Ce forme de acnee exista?
Acneea se prezinta sub forma unor variate tipuri de leziuni la nivelul pielii, ce difera in functie de tipologia fiecarui pacient:
- Papula – o mica leziune solida, usor ridicata deasupra pielii care, observabila cu ochiul liber, se face si simtita la atingere;
- Pustula – o leziune fragila ce contine un amestec de celule albe, celule moarte si bacterii. Se formeaza de obicei peste un folicul sebaceu ce are un fir de par in centru;
- Comedon – este foliculul sebaceu plin cu sebum, celule moarte din interiorul folicului, fire de par mici si bacterii. Cand un comedon este deschis se numeste punct negru, deoarece partea de la suprafata pielii este de culoare inchisa din cauza continutului de melanina. Un comedon inchis este numit punct alb. Acesta apare ca o umflatura colorata sau usor inflamata a pielii;
- Nodul – este o leziune in relief ce implica inflamarea mai in adancime a pielii si poate duce la distrugerea tesutului si deci la cicatrici. Nodulii sunt foarte durerosi si nu raspund decat la anumite tratamente;
- Chist – este o leziune ca un sac ce contine celule albe, celule moarte si bacterii. Este mai mare decat o pustula, poate fi foarte inflamat si se intinde pana in adancimea pielii.
Factorii patogeni ai acneei
Un prim factor ce determina aparitia acneei este cresterea productiei de sebum. Activitatea glandelor sebacee este influentata de hormonii sexuali masculini de origine gonadala si suprarenala. O dereglare hormonala produce deci, la randul ei, o dereglare in secretia de sebum. Un rol la fel de important il joaca flora foliculara microbiana sau, mai exact, toate acele bacterii si fungi nepatogene care se afla in orice conditii la nivelul pielii noastre si in ductul glandelor sebacee. Insa, primul semn detectabil de acnee este productia scazuta de corneocite cu adezivitate intracelulara foarte mare. De aici si aparitia comedoanelor.
Sebumul este un lichid galbui care se elimina prin canalul sebaceu, impregnand stratul cornos al pielii si firul de par. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, unde exista pilozitate, cu exceptia zonelor dintre degete, ale palmelor si talpilor. Reglarea secretiei de sebum este realizata de hormonii androgeni (testosteronul la barbati si androgenii suprarenali la femei).
Aspecte legate de acnee de care trebuie sa tineti cont!
Anumite persoane pot dezvolta acnee la contactul cu clorul din apa. Aveti grija deci: nu uitati sa faceti un dus dupa fiecare baie in piscina! Exista ocupatii, cum ar fi cele care necesita expunerea la uleiurile minerale (mecanicii, minerii) sau la caldura excesiva, care creeaza mai multe conditii pentru formarea acneei profesionale.
Acneea poate avea si cauze mecanice. In cazul violonistilor, de exemplu, din cauza contactului permanent cu vioara, acestia dezvolta traumatisme la nivelul barbiei.
Acneea este o afectiune care se transmite partial genetic si isi poate face aparitia inca din primele zile de viata. Cel mai des este insa intalnita la pubertate, pana in jurul varstei de 18-20 de ani. Daca apare in perioada adulta, putem gasi o eventuala explicatie in dereglarile hormonale sau in folosirea incorecta a unor produse cosmetice care pot determina suprainfectarea tegumentului.
Acneea se agraveaza in perioada premenstruala la 70-80% dintre femei din cauza dereglarilor hormonale care au loc in aceasta perioada sau a modificarilor de hidratare a foliculului pilosebaceu. Exista o legatura intre obiceiurile alimentare si leziunile de la nivelul pielii. Astfel, consumul excesiv de carne de porc si in general grasimile animale, prajelile, afumaturile, ciocolata, alcoolul, fumatul nu fac decat sa le agraveze.
O serie de cercetari au demonstrat ca si stresul are un cuvant greu de spus in agravarea acneei. Nici caldura excesiva si transpiratia implicita nu aduc beneficii, ci doar agraveaza leziunile acneice formand ceea ce se numeste acneea tropicala.
Nu uitati de sfatul medicului dermatolog!
Medicul specialist dermatolog va indica atat un tratament medical personalizat pentru forma de acnee, cat si unul cosmetic daca este cazul. Se poate urmari, in functie de tipul de acnee pe care il prezinta pacientul, reducerea seboreei (cu estrogeni sau antiandrogeni), normalizarea keratinizarii infundibulare sau antibioterapia. Vindecarea poate sa necesite urmarea unei diete modificate sau chiar o terapie cu ultraviolete de tip A.
In cazul persoanelor cu acnee solarele nu sunt recomandate. Acneea nu presupune numai existenta unei eruptii cutanate inestetice. Ea implica atat o neplacere emotionala, care nu poate fi ignorata, cat si anumite traumatisme ale pielii care urmeaza chiar si dupa vindecarea leziunilor. Nu va ingrijorati! Pentru eliminarea asa-numitelor cicatrici determinate de acnee, ce pot ramane la nivelul pielii timp indelungat, tehnica moderna vine cu o noua metoda numita Laser Erbium. Pentru sustinerea psihologica a pacientului este nevoie, uneori, chiar de ajutorul unui psiholog sau a unui psihiatru.
Irina Chelarescu
Consultant: C.M.I. Dr. Hatami Afshin
Medic specialist Dermato Venerologie
Tel: 021. 252.05.20/ 252. 05.30
Mobil: +40 723 394 656
e-mail: [email protected]