Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Acneea si expunerea la soare

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
23 august 2024
Share
Acneea si expunerea la soare

Mult asteptata vara a venit, acesta fiind sezonul in care poate veti reusi in sfarsit sa controlati acneea suparatoare. Este anotimpul in care de obicei ne programam vacanta binemeritata, consumam mai multe fructe si legume proaspete, petrecem mai mult timp in aer liber angrenati in diverse activitati relaxante.

Toate acestea au un impact pozitiv asupra sanatatii pielii, iar daca adaugam mentinerea (sau initierea) bunelor obiceiuri de ingrijire a pielii, succesul este garantat. Unii pacienti au citit sau chiar au observat ca soarele le „vindeca cosurile”, in timp ce altii nu au o relatie prea buna cu ultravioletele. Desi expunerea moderata se poate asocia cu o usoara ameliorare, iar bronzul reduce contrastul cromatic dintre „cosuri” si pielea „curata” din jurul lor, acest efect este temporar.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Acnestil, îmbogăţite cu un complex hidratant, cu acid hyaluronic pentru combaterea acneei.

Poate vindeca soarele acneea?

In niciun caz nu putem considera ca acneea a disparut pentru totdeauna. Mai mult, continuarea expunerii la soare poate avea consecinte nefaste daca se asociaza arsuri solare, cum ar fi un nou episod de agravare a acneei, cateva saptamani mai tarziu.In plus, sa nu uitam ca expunerea exagerata la soare contribuie pe termen lung la imbatranirea accentuata a pielii, crescand riscul de aparitie a cancerului de piele.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Nu acoperiti acneea, tratati-o!

Un bronz uniform si intens poate masca partial leziunile de acnee, fiind doar o solutie de compromis. Cel mai bine este sa tratati acneea cu produsele potrivite, in functie de tipul leziunilor care predomina:

  • Agenti care curata porii dilatati si obstruati, cum sunt acidul salicilic sau acidul glicolic, pentru leziunile de tip retentional: comedoane deschise („puncte negre”) sau inchise;
  • Agenti antibacterieni pentru leziunile inflamatorii: papule sau pustule;
  • Diverse combinatii de substante active pentru cei care prezinta ambele tipuri de leziuni.

Asigurati-va ca aveti acnee. Chiar daca autodiagnosticarea este tentanta, mai ales in conditiile accesului facil la informatie, o vizita la cabinetul dermatologic va poate scuti de cheltuieli inutile si va poate orienta in directia corecta.

Expunerea la soare vs tratamentele antiacneice

Unele medicamente folosite in tratamentul acneei (atat pastile, cat si creme) pot determina fotosensibilitate (sensibilitate crescuta a pielii fata de radiatiile luminoase), nefiind recomandata expunerea fara protectie in aceste cazuri. Fotosensibilitatea poate aparea si in cazul folosirii produselor de tip OTC (a caror eliberare nu necesita o reteta medicala) care pot contine, in concentratii mai mici, substante fotosensibilizante, de exemplu, tretinoinul sau acidul salicilic.

Daca aveti deja o schema de tratament bine stabilita, continuati sa folositi produsele specifice si in timpul verii. Daca abia acum incepeti sa constientizati necesitatea tratamentului, asigurati-va mai intai ca ceea ce aveti este intr-adevar acnee!

Ponturi pentru persoanele cu acnee

  • Nu mergeti niciodata seara la culcare fara a curata fata cu un produs delicat, dar care sa inlature excesul de sebum, praful si urmele de produse cosmetice;
  • O data pe saptamana este recomandata o curatare profunda, cu ajutorul unei masti faciale adaptate tipului de ten;
  • Unul sau cateva tratamente faciale care sa includa curatarea profunda a tenului, inclusiv extractia comedoanelor, pot face minuni, iar intretinerea rezultatelor obtinute devine o sarcina mai usoara;
  • Alegeti pentru fata numai fotoprotectoarele special formulate pentru tenul mixt/gras, cu baze non-uleioase, non-comedogene. Astfel, va protejati de ultraviolete, asigurandu-va, totodata, ca acneea nu se agraveaza;
  • Evitati expunerea prelungita la soare in intervalul 10:00-16:00;
  • Combateti aspectul mai „uleios” al tenului din lunile de vara cu ajutorul unui produs special de curatare, folosit de doua ori pe zi. Nu cedati in fata tentatiei de a va spala des fata cu produse intens degresante, deoarece puteti deshidrata si irita pielea, agravand acneea;
  • Daca in timpul iernii ati folosit o crema hidratanta, acum e necesara reevaluarea acesteia si renuntarea sau inlocuirea ei cu un produs cu textura mai lejera.

Dupa ameliorarea sau disparitia leziunilor de acnee, este bine sa nu renuntati brusc la tratament, ci sa reduceti treptat dozele si frecventa aplicarii produselor antiacnee, mentinand macar un produs de intretinere pentru prevenirea recidivelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.