Dacă aveţi pielea predispusă la acnee, este posibil ca unele creme de protecţie solară să favorizeze apariţia acesteia. Însă, evitarea lor nu este indicată, întrucât cancerul de piele, îmbătrânirea prematură şi pigmentarea sunt consecinţe ale expunerii la soare.
Puteţi (şi ar trebui) să utilizaţi produse cu factor de protecţie solară chiar şi atunci când folosiţi un tratament topic pentru acnee. Aplicaţi mai întâi medicamentul şi aşteptaţi 20 de minute sau până când este complet absorbit. Apoi, puteţi aplica (peste) protecţia solară. Aceasta este importantă pentru toate tipurile de piele şi toate persoanele, chiar şi pentru cele care nu au probleme cu arsurile solare de obicei. Protecţia solară trebuie adaptată şi tipului de activitate de efectuat. Iată ce produse sunt indicate pentru persoanele cu tenul predispus la acnee.
Creme fără ulei şi non-comedogenice
Pentru protecţia solară zilnică, cel mai important lucru este să alegeţi un produs fără ulei. De asemenea, acesta trebuie să fie non-comedogenic. Adică un produs ce nu conţine ingrediente care blochează porii. Asta nu înseamnă că vă va proteja de acnee 100%, însă este un bun început. Nu aplicaţi pe faţă produse cu protecţie solară pentru corp. De obicei, au o textură mai groasă şi grasă, ceea ce favorizează apariţia acneei.
Tipul de piele dictează consistenţa produsului
Cremele şi loţiunile cu protecţie solară sunt bune pentru pielea normală sau uscată. Însă, pentru pielea grasă sunt mai potrivite produsele care se absorb rapid, precum gelurile sau sprayurile.
Gelurile au o textură mai uşoară şi sunt benefice pentru o piele cu probleme. Pot fi utilizate şi pe zonele în care nu aţi putea aplica o loţiune – pe scalp, braţe sau picioare. Sunt indicate şi bărbaţilor.
Sprayurile cu protecţie solară au, de asemenea, o textură uşoară. Asiguraţi-vă, însă, că aplicaţi o cantitate suficientă.
Produsele cu spectru larg
Pentru o protecţie maximă, folosiţi un produs pe care scrie „spectru larg”. Acesta vă protejează atât de razele UVA, cât şi de UVB. Razele UVB sunt cele responsabile de bronzarea, dar şi de arderea pielii.
Există produse care protejează doar împotriva acestui tip de ultraviolete, de unde şi recomandarea pentru spectru larg. Razele UVA sunt răspunzătoare de îmbătrânirea prematură cauzată de expunerea solară, dar şi de apariţia cancerului de piele.
FPS 30 sau mai mare
Factorul de protecţie solară (FPS) este forma prin care este măsurată protecţia împotriva razelor UVB. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât este mai mare protecţia oferită. Dacă folosiţi produse cu SPF 30 sau mai mare, aveţi asigurată o protecţie de 97% împotriva razelor ultraviolete. Nu uitaţi să aplicaţi loţiunea cu factor de protecţie înalt chiar şi în zilele înnorate sau ploioase. Până la 80% din radiaţiile UV pot trece prin nori.
7 zone pe care uitam sa le protejam de soare
Fără oxibenzonă şi PABA
Dacă aveţi pielea sensibilă sau dacă suferiţi de psoriazis, eczemă, rozacee sau dacă aveţi pielea iritată, este indicat să evitaţi produsele care conţin ingrediente precum oxibenzonă sau PABA. Dacă aveţi pielea extrem de sensibilă, utilizaţi doar produse naturale, cu ingrediente active precum dioxidul de titan sau de zinc.
Pori blocati? Obiceiuri vinovate
Cremă de faţă cu FPS
Probabil că acest tip de produs reprezintă una dintre cele mai practice şi economice alternative pentro o protecţie solară optimă a tenului cu acnee. Combinaţia de cremă de faţă şi factor de protecţie vă ajută să înfruntaţi uscăciunea cauzată de acnee şi, în acelaşi timp, să vă protejaţi pielea de razele solare nocive.