Acnee juvenila – dermatoza caracterizata printr-o inflamatie purulenta a foliculului pilo-sebaceu, insotita de secretie exagerata a glandelor sebacee. Acneea juvenila apare la tineri, incepand din pubertate (14-15 ani). In perioada adolescentei, organismul produce mari cantitati de hormoni, iar pielea isi schimba aspectul.
Acneea juvenila este cauzata de anumite dereglari hormonale: la pubertate, secretia sebacee, care depinde de androgeni (hormonii sexuali masculini) si de estrogeni (hormonii sexuali feminini) produsi de catre glanda suprarenala si de testicul sau ovar, creste in mod deosebit.
Acnee juvenila – Simptome si semne
Aceasta acumulare de sebum (substanta grasa secretata de glandele sebacee ale pielii), la care se adauga o hiperkeratoza (hipersecretia de keratina, elaborata in exces de catre peretele foliculului) si o proliferare bacteriana, antreneaza o inflamare a foliculilor pilosebacei, dand posibilitatea formarii de comedoane, cand deschise (puncte negre), cand inchise (microchisturi), a unor papule, unor pustule (papule avand deasupra un punct alburiu supurant), chiar de noduli (tumori). In formele cele mai grave de acnee se observa chisturi profunde si purulente, care adesea se golesc la suprafata.
Acneea apare mai ales in zonele cu mare concentratie de glande sebacee, in special fata, gatul, pieptul si spatele.