Acneea chistica, denumita si acnee nodulochistica, este cea mai severa forma a acneei vulgare si apare sub forma de eruptii pe fata, gat, precum si pe alte zone ale corpului. Chisturile acneice pot masura pana la cativa centimetri, sunt dureroase la atingere si au aspectul unor umflaturi pline cu lichid. Desi foarte multe persoane utilizeaza termenul de „chistic” pentru a descrie mai multe tipuri de acnee severa, doar pacientii care dezvolta cu adevarat chisturi au acnee chistica.
Pentru pacientii care au doar noduli, dar nu se confrunta cu leziunile chistice, termenul de acnee nodulara este mult mai potrivit. Fiecare tip de acnee trebuie tratat in functie de severitate.
Acnee chistica: cauze
Acneea chistica poate afecta pe oricine, insa apare mult mai frecvent la baietii adolescenti si la barbatii tineri. Afectiunea se pare ca se transmite in familie, in cazul in care parintii au suferit de acnee chistica, copiii sunt mai susceptibili sa se confrunte cu aceasta afectiune. Acneea chistica este cauzata de aceiasi factori care duc si la aparitia altor tipuri de acnee, printre care excesul de celule moarte in foliculii de par, un numar mare de bacterii care cauzeaza acneea: Propionibacteria acne, hiperactivitatea glandelor sebacee, dar si factorii endocrini. Chisturile apar in momentul in care inflamatia cauzeaza rupturi ale foliculilor de par. Unele persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea unor eruptii mai grave fata de altele. Acneea chistica nu apare ca urmare a lipsei igienei sau a consumului unui anumit tip de alimente.
Efectele acneei chistice
Acneea chistica afecteaza tesutul sanatos al pielii, din acest motiv posibilitatea de aparitie a cicatricelor este mult mai mare. Atingerea pielii cu mana, precum si stoarcerea cosurilor trebuie evitate cu orice pret, pentru ca acneea se poate agrava. Persoanele cu acnee chistica pot fi afectate la nivel psihic, au sentimente de jena, rusine, manie. Evita oglinzile, se feresc sa interactioneaze cu alti oameni, le scade stima de sine si pot suferi o depresie. Daca acneea afecteaza calitatea vietii, apelati la sfaturile unui specialist.
Tratamentul acestui tip de acnee
Acneea chistica trebuie tratata de catre medicul specialist, fiind nevoie de tratamente sistemice. Acneea chistica severa este destul de greu de controlat, asa ca este posibil sa fie nevoie sa incercati mai multe forme de tratament pana sa o descoperiti pe cea care sa functioneze intru totul. Vi se pot prescrie antibiotice orale, izotretinoin, contraceptive orale (in cazul femeilor), se poate apela la excizia chirurgicala si drenaj, la injectiile cu corticosteroizi administrate direct in chisturile acneice.
Un plus de atentie trebuie sa acordati expunerii la soare, transpiratiei, mediilor calde si umede, alcalinitatii pielii etc.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Acne.about.com; Mayoclinic.org;