Este imposibil sa nu fi auzit de uleiul de peste si de efectele benefice ale acizilor grasi Omega-3 sau ca acizii grasi reduc riscul de infarct si alte tipuri de atac. Doua rapoarte recente de cercetare, ambele avand la baza mai multe studii legate de acest subiect, au ajuns la doua concluzii diferite.
Unul dintre ele arata ca pestele si uleiul de peste nu ar avea niciun efect in reducerea deceselor provocate de bolile cardiovasculare in general sau la cei cu un risc ridicat de deces din cauze cardiovasculare. Al doilea studiu demostreaza ca, desi fructele de mare sunt contaminate cu mercur si PCB, beneficiile consumului lor sunt mult mai mari decat riscurile. Despre ce este vorba?
Omega-3 ajuta la prevenirea bolile cardiovasculare?
Primul studiu a fost realizat pentru Cochrane Collaboration, o organizatie care verifica studiile de cercetare, pentru a alcatui o biblioteca de materiale medicale demonstrative. Acestia au extras date din 89 de studii si nu au descoperit dovezi elocvente cu privire la reducerea ratei de mortalitate sau la ameliorarea afectiunilor cardiace.
Unul dintre autorii studiului, Lee Hooper, asistent universitar, departamentul Cercetari de sinteza si nutritie la Universitatea de Est din Norwich, Anglia, spune ca acest studiu nu demonstreaza ca uleiul de peste nu ar avea niciun efect, ci introduce o nota de precautie in a-l consuma. Orice substanta destul de puternica pentru a trata anumite afectiuni ar putea provoca sau chiar inrautati altele. Acizii Omega-3 pot reduce riscul unui anumit tip de atac, insa pot creste riscul pentru un altul.
Studiul arata ca cei care au suferit deja un atac de cord si-au crescut speranta de viata, consumand ulei de peste. In Europa, si mai nou in Statele Unite, exista un supliment puternic, numit Omacor, prescris, de obicei, in astfel de cazuri. Deoarece recomandarile sunt in special pentru cei cu boli de inima, gradul ridicat de risc deja existent la acestia face sa fie greu de demonstrat daca uleiul de peste ajuta intr-adevar la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Pestele reduce cu 36% riscul de deces in bolile de inima
Un studiu mai optimist, publicat de Journal of the Medical Association, include inca trei analize recente care nu au fost luate in considerare de studiul Cochrane. Acesta arata ca, daca se consuma doua portii pe saptamana de peste gras, cum ar fi somon, pastrav sau macrou, se reduce cu 36% riscul decesului provocat de bolile de inima, iar rata mortalitatii, per total, este de 17%.
„Exista foarte multe dovezi care sustin efectul benefic al uleiului de peste in cazul atacurilor de cord”, sustine Dariush Mozaffarian, asistent universitar la Facultatea de Medicina de la Harvard. „Aceasta dovada este mai puternica decat orice alt tip de dieta cunoscut pana acum.” Dariush Mozaffarian citeaza cele trei studii ca fiind destul de elocvente pentru a demonstra efectul semnificativ nedescoperit de Cochrane, desi acest lucru s-ar fi putut intampla din cauza standardelor stricte aplicate la introducerea datelor in cercetarea Cochrane.
Mercurul are efecte benefice asupra creierului
Mozaffarian a fost surprins ca studiul sau a descoperit doar usoare efecte adverse la pacientii adulti din cauza mercurului din pestele gras. Alte studii aratau de fapt ca acest metal, o neurotoxina cunoscuta, are efecte benefice asupra creierului. Prin urmare, „nu exista nicio dovada clara”, spune el, iar raportul risc-beneficii este clar inclinat in favoarea consumului de peste. In concluzie, una sau doua portii pe saptamana de peste gras sau un supliment zilnic de ulei de peste fac bine inimii. Totusi, nu se stie inca daca luat in doze mai mari ar expune anumite persoane la risc.
Text: Corina Ionescu