Un studiu de mare amploare realizat in Norvegia sugereaza ca suplimentele de vitamina B9, cunoscute si sub denumirea de acid folic, administrate inca din primul trimestru de sarcina, pot reduce cu pana la 40% riscul de a naste copii care vor suferi de autism. Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion de peste 85.000 de copii, ale caror mame au luat sau nu suplimente cu acid folic.
Dupa sapte ani, timp in care au fost monitorizate obiceiurile alimentare prenatale si incidenta tulburarilor de natura autista la copiii nascuti de mame care au luat acid folic, s-a constatat o reducere semnificativa, cu circa 40% a riscului de autism. Singura exceptie a fost insa sindromul Asperger, o forma grava de autism, care nu a putut fi corect incadrata in statisticile studiului, deoarece numarul participantilor a fost prea mic pentru a fi relevant.
Acidul folic este esential pentru sintetizarea ADN-ului si pentru regenerarea celulara a organismului, si poate fi obtinut fie din surse naturale (mazare, linte, fasole, oua, drojdie, ficat de pasare), fie din suplimente alimentare cu acid folic.
Studiile anterioare au relevat importanta administrarii acestor suplimente in timpul sarcinii pentru a preveni malformatiile congenitale, precum spina bifida, tulburarile neurologie etc., sau avorturile spontane.
Paula Rotaru
Sursa: Mailman.columbia.edu