Din ce in ce mai multi adolescenti si adulti tineri sunt predispusi la aparitia unui accident vascular cerebral (AVC). Cauzele la aceasta categorie de varsta difera fata de factorii tipici intalniti la pacientii varstnici. Expertii definesc varsta tanara de aparitie a unui AVC sub 45 de ani, iar cazurile insumeaza 10% din totalul lor.
Specialistii sustin ca pentru a reduce riscul este important sa renuntati la fumat, sa aveti un consum moderat de alcool, precum si un program regulat de exercitii fizice: cel putin 30 de minute, de trei ori pe saptamana. Este necesara inlaturarea factorilor de risc ce predispun la dezvoltarea AVC prin modificarea stilului de viata. In cazul in care aveti afectiuni cardiace sau alte patologii ce pot contribui la dezvoltarea unui accident vascular, acestea trebuie monitorizate de catre medicul specialist.
Cauze si factori de risc
Cu toate ca hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemia si sedentarismul sunt mult mai frecvente la pacientii varstnici, aceste cauze sunt in crestere si in randul tinerilor. Factorii de risc predominanti sunt fumatul, consumul de droguri, existenta unor anomalii cardiace congenitale, tulburari de coagulare a sangelui, tulburari de metabolism ereditare si, posibil, migrena. Ultilizarea indelungata a anticonceptionalelor orale, mai ales fara prescriptie medicala, creste riscul de AVC.
Simptome ce nu trebuie neglijate
Semnele unui AVC acut variaza in functie de regiunea cerebrala afectata, insa cel mai usor de recunoscut sunt prezenta unei asimetrii la nivelul fetei, dificultate in pronuntie sau in intelegerea limbajului si slabiciunea sau coordonarea slaba a unui membru. Se mai pot intalni si senzatia de ameteala, cefaleea, amorteala pe o parte a corpului, tulburarile de vedere.
Tinerii de astazi, mai predispusi
Studiile indica o crestere a incidentei AVC la tineri si la persoanele de varsta mijlocie in ultimii ani. Acest lucru ar putea fi explicat prin dezvoltarea mijloacelor de detectie a AVC acut, in special utilizarea examenului RMN cerebral, care nu era folosit pe scara larga in urma cu 20 de ani. De asemenea, factorii de risc cardiovasculari (hipertensiune, diabet, dislipidemie, obezitate, sedentarism) sunt din ce in ce mai frecventi la tineri din cauza ritmului alert si a nivelului ridicat de stres.
7 trucuri care reduc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral
Poate fi prevenit?
Trebuie sa renuntati la fumat, sa faceti miscare si sa aveti o dieta sanatoasa! Exista insa anumiti factori ce nu pot fi influentati, precum anomaliile cardiace congenitale, tulburarile de coagulare etc. Acestea sunt descoperite frecvent dupa instalarea unui AVC, moment in care este importanta profilaxia secundara, care se refera la reducerea riscului repetarii unui eveniment cerebral acut sub supravegherea medicului.
Cheagurile de sange: care sunt simptomele si factorii de risc?
Sfaturi de urmat
Cel mai eficient mod de a preveni un AVC este mentinerea unui mod de viata echilibrat. O dieta variata, bogata in fructe si legume, saraca in grasimi de origine animala si glucide, ajuta la mentinerea unei greutati corporale adecvate, dar si a nivelului de colesterol in limite normale. De asemenea, este foarte importanta hidratarea, fiind recomandat un aport de cel putin 1,5-2 l de lichide/zi.
Apelati 112!
Daca observati aparitia semnelor si simptomelor specifice, nu asteptati ameliorarea lor, ci anuntati de urgenta serviciul de ambulanta, intrucat exista metode de tratament al AVC acut, care sunt eficiente doar in primele ore de la instalare si care pot imbunatati evolutia bolii si reduce semnificativ complicatiile ulterioare, precum si gradul de dizabilitate.