Revista care te menține sănătos

Neurologie

Accidentul vascular cerebral, din ce in ce mai prezent la tineri

21 mai 2024
Share

Avem locuri de munca ce presupun responsabilitate inca din primul an de facultate, programul ajunge lejer la 12 ore, iar obezitatea si nivelurile alarmante ale colesterolului la copiii de 12 ani sunt din ce in ce mai prezente. Exista parcuri si sali de fitness, dar nu avem suficient timp sa le vizitam. In aceste conditii, nu e de mirare ca suferim de bolile varstei a treia inca de la 15 ani.

Lumea de astazi, ce se inchina cu smerenie ideii de profit si de castig, evolueaza incontestabil. Astfel s-a ajuns ca boli ale batranetii, precum accidentul vascular cerebral (AVC), sa apara din ce in ce mai des in randul tinerilor. Incidenta AVC la persoanele intre 15 si 45 de ani este intre 3-4% in tarile vestice. In Europa se inregistreaza anual mai mult de 10 000 de bolnavi tineri.

Barbatii sunt mai des afectati de accidentul vascular cerebral. 10% din cei care au avut AVC s-au recuperat total, 40% au ramas cu sechele severe, cu invaliditate totala sau partiala, iar 10% sunt complet dependenti de ingrijire externa.


Ce este AVC?

Putem vorbi de un caz de AVC in momentul in care, dintr-o anumita cauza, o parte a creierului este privata de cantitatea necesara de sange si, implicit, de oxigen si substantele nutritive necesare bunei functionari. In mare exista doua modalitati prin care se produce acest lucru si in functie de care vorbim de AVC ischemic (o artera este blocata de un vas de sange) si AVC hemoragic (cauza este ruperea unui vas de sange). Fara ajutorul sangelui celulele nervoase ale zonei afectate nu mai functioneaza. Acest lucru poate fi fatal daca nu se intervine la timp.

Cum recunoastem accidentul vascular cerebral?

Pentru a putea interveni de urgenta in astfel de cazuri este necesara o buna cunoastere a simptomelor posibile:
Tulburari de vedere si de echilibru; Somnolenta nejustificata, greata si dureri bruste de cap; Probleme de coordonare a membrelor sau amortirea fetei, mainii sau piciorului de obicei fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga; Tulburari ale memoriei, dificultati de vorbire, de intelegere. Acestea sunt insa simptomele generale care ar trebui sa ne trimita la serviciile de urgenta. Ele difera insa daca avem de-a face cu un AVC ischemic sau hemoragic. Una dintre diferentele importante in simptomatologie este ca, in cazul unui AVC ischemic, simptomele apar brusc, in cateva secunde. In cazurile hemoragice simptomele se manifesta treptat, chiar si in cateva ore.

Cum putem preveni accidentul cerebral?
Factorii de risc ai AVC-ului sunt atat controlabili, cat si necontrolabili. Daca nu ne putem lupta cu ereditatea, afectiunile cardiace congenitale, sexul (barbatii sunt mai predispusi ca femeile) sau varsta, obezitatea, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau diabetul zaharat pot fi prevenite si ameliorate. Preventia AVC-ului, mai ales in cazul tinerilor, se poate face prin adoptarea unui regim de viata echilibrat: o alimentatie sanatoasa si completa insotita de activitati sportive regulate.

Tratament medicamentos si kinetoterapie
O persoana se poate recupera in urma unui accident vascular cerebral, daca acesta este abordat inca de la primele semne. Dupa consultul de specialitate este necesara realizarea unei tomografii craniene computerizate sau a unui RMN pentru a descoperi daca este ischemic sau hemoragic. In functie de rezultatele investigatiei, tratamentul se diferentiaza. Astfel, in cazul unui AVC ischemic se incearca restabilirea circulatiei sangvine in zonele afectate. In cazul unui AVC hemoragic eforturile se vor concentra pe controlarea hemoragiei. Medicatia se va administra numai sub supraveghere medicala. Dupa stabilizarea pacientului, acesta va urma un tratament medicamentos de preventie pe durata intregii vieti. In cazurile in care pacientul ramane cu sechele este necesar tratamentul kinetoterapeutic, pentru recuperarea abilitatilor fizice. De multe ori este necesara si interventia unui psihoterapeut, acceptarea invaliditatii fiind foarte dificila si ingreunand procesul de recuperare. Si familia pacientului este de multe ori afectata deoarece este dependent de ajutorul ei. Sentimentul de neputinta si frustrarile il pot face pe pacient agresiv si depresiv.

De multe ori AVC-ul la tineri este gresit diagnosticat, fiind confundat cu alte afectiuni specifice varstei. Daca prezentati oricare dintre simptomele mentionate, apelati la serviciile medicale de urgenta si comunicati medicului starile cu care va confruntati.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.