Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Accidente in jurul… aragazului

1 septembrie 2007
Share

Primul ajutor este cunoscut drept asistenta medicala de urgenta aplicata la locul accidentului. Acesta este necesar in scopul micsorarii riscurilor celui accidentat si a facilita transportul acestuia.

Trusa de prim ajutor oferita de Farmacia Ta este folositoare oriunde, chiar si in preajma aragazului. Aici se se pot intampla multe accidente, incepand de la arsurile cauzate de lichidele fierbinti pana la intoxicarea cu gaze. Sfatuitoarea noastra, Dr. Garofita Nicolae, ne ajuta si in aceasta editie sa acordam primul ajutor in cazul accidentelor din jurul aragazului.

Arsurile
In cazul in care venim in contact cu flacara aragazului, obiecte incinse, precum banala oala cu ciorba, lichide sau uleiuri fierbinti, putem suferi arsuri tegumentare de diferite grade. Acestea sunt stabilite in functie de timpul de actiune al agentului etiologic incriminat, temperatura acestuia sau suprafata de actiune.
Arsura de gradul I este cea mai usoara, producand modificari tegumentare superficiale precum eritemul, roseata insotita de usturime si durere. In cazul in care apar si flictene, basici cu lichid initial limpede, vorbim de arsura gradul II, iar cand arsurile intereseaza straturile profunde tegumentare se ajunge la arsura de gradul III.

Acordarea primului ajutor
In toate cazurile, prima masura este de a indeparta agentul etiologic determinant al arsurii, apoi, in functie de starea tegumentului afectat si de starea generala a pacientului, putem trata la domiciliu sau la spital:
Arsurile de gradul I – dupa spalarea cu jet de apa se aplica solutie de Oximed sau Bioxiteracor, cu rol antiseptic si antiinflamator. Apoi se aplica o serie de comprese sterile, vindecarea survenind in trei pana la cinci zile, fara cicatrice. Arsurile de gradul II – flictenele nu se sparg daca sunt pe suprafete mici si lichidul ramane limpede. Dar daca se coloreaza, se pot suprainfecta si este necesara spargerea si decolarea acestora dupa dezinfectia locala a zonei. Aceasta dezinfectie trebuie bineinteles facuta de catre medicul chirurg sau dermatolog. Vindecarea are loc in zece pana la cincisprezece zile. Arsurile de gradul III – este obligatorie prezentarea de urgenta la medic, fiind necesare uneori si masuri generale, precum hidratare intravenoasa sau tratament antibiotic, vindecarea avand loc intr-un timp mai indelungat. De retinut, ca nu se vor aplica alifii, pudra sau ulei pe zona cu arsuri de orice grad.
Intoxicatiile cu gaze
In cazul in care in bucatarie aragazul dumneavoastra are scurgeri de gaz metan va veti da seama imediat. Se poate simti mirosul foarte usor datorita odorizantului numit mercaptan, moment in care este interzis a actiona intrerupatoarele de lumina, telefonul, sau butoanele aragazului pentru a evita explozii. Inhalarea gazului metan poate sa determine simptomatologii precum lipsa de aer, senzatia de lesin, tuse, ameteala si stare confuziva. Deschiderea usii, a geamului sau expunerea la aer sunt primele masuri pe care trebuie sa le luam. In cazul in care ne taiem in fibra de sticla care protejeaza aragazul, trebuie sa spalam zona taiata cu jet de apa, dezinfectam, apoi aplicam o compresa sterila. In functie de adancimea plagii, este necesara prezentarea la medic pentru masuri suplimentare.

Text: Mihnea Ratte
Consultant: Dr. Garofita Nicolae
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.