Abuzul emoțional este o formă de abuz psihologic prin care o persoană este expusă la comportamente ce îi produc traume de ordin emoțional, sindrom de stres posttraumatic și anxietate.
Atunci când se referă la abuzul emoțional, specialiștii au în vedere agresiunea verbală, comportamentul dominant, șantajul emoțional, așteptările exagerate, respingerea, izolarea, ignorarea, indiferența, inclusiv maltratările și amenințările.
Abuzul emoțional în căsnicie
Acest tip de abuz este considerat o formă a violenței domestice. În foarte multe dintre cazuri oamenii nu conștientizează că devin victime ale abuzului emoțional, fapt care ajunge să îi facă să se simtă controlați și umiliți. Chiar și fără a fi dublat de abuzul fizic, rezultatele sunt asemănătoare și generează frică persoanei abuzate; ca o consecință a abuzului, aceasta ajunge să se îndoiască de ceea ce simte și de ceea ce gândește.
Tacticile folosite de abuzatori
- Își izolează partenerul de prieteni și de familie
- Își acuză pe nedrept partenerul de relații în afara cuplului
- Își descurajează partenerul în privința serviciului și a pasiunilor
- Ridiculizează și critică partenerul pentru alegerile vestimentare, din cauza kilogramelor în plus sau în minus
- Au aşteptări ca partenerul să fie dispus la orice activitate sexuală pentru a-și dovedi sentimentele sau îl privează de sex
- Se folosesc de copii pentru a dobândi controlul în familie, subminând autoritatea celuilalt părinte
- Amenință cu părăsirea domiciliului/cuplului
- Încearcă să controleze resursele financiare și nu ține cont de părerea partenerului în cazul deciziilor familiale
Barrie Davenport, psiholog, susține că bărbații și femeile sunt capabili în egală măsură de abuz emoțional, considerând acest tip de abuz la fel de grav ca cel fizic, ca urmare a faptului că persoana abuzată ajunge să își piardă încrederea în forțele proprii și să creadă că nu mai are valoare.
Abuzatorul este acea persoană lipsită de mecanisme care să o ajute să se comporte firesc lângă un partener, acea persoană care nu se poate bucura de o relație normală din cauza faptului că se simte întotdeauna nefericit și rănit.
Abuzatorul se folosește de o multitudine de tactici pentru a-și domina victima, printre care și utilizarea sarcasmului pentru a-și face partenerul să se simtă rușinat, tratarea acestuia ca și cum ar fi un copil sau inducerea ideii că are mereu dreptate și că partenerul se înșală de fiecare dată. Cel care abuzează va scoate mereu în evidență defectele celui abuzat, fără a-și cere vreodată iertare. Dă mereu vina pe alții pentru propriile neîmpliniri și este distant din punct de vedere emoțional, negând cu orice ocazie că ar fi abuziv în comportament.
Abuzul emoțional al părinților asupra copiilor
Unii părinți sunt foarte greu de mulțumit, alții mult prea permisivi, alții neglijenți cu copiii. Toate aceste comportamente sunt considerate a fi abuzive și au efecte negative profunde asupra copiilor, dereglându-i din punct de vedere emoțional, social, psihic și, în unele situații, chiar și fizic. Copiii pot ajunge să aibă coșmaruri din această cauză, dar și probleme digestive sau imunitatea scăzută.
Copilul abuzat emoțional ajunge să aibă o părere deformată și deloc pozitivă despre propria persoană; este hiperactiv, suferă din cauza deficitului de atenție, este predispus la anxietate și depresie. Va încerca să compenseze totul cu violență și va avea sentimente ambivalente, de confuzie. Va evita să ia decizii și va fi dezorganizat, nu își va dezvolta un sistem sănătos de repere. Un copil care a fost sau este abuzat va relaționa cu dificultate și se poate ajunge chiar la efecte foarte grave, precum lipsa empatiei, abandon școlar, izolare și comportament antisocial.
Cum te poți apăra de abuzul emoțional?
O modalitate foarte bună de a te pune la adăpost în cazul în care ești subiectul unui astfel de abuz este aceea de a-ți concentra energia și atenția către propria persoană. Nu este datoria ta să repari relația și nici comportamentul abuzatorului.
Sănătatea ta, fizică și psihică, trebuie să fie prioritară pentru ține. Acordă suficientă atenție nevoilor tale și cunoaște-te cât mai bine. Cu cât vei simți mai mult că tu alegi drumul pe care să mergi, cu atât vei avea mai mare încredere în forţele proprii și în capacitatea de a lua cele mai bune decizii în ceea ce te privește.
Trebuie să îți găsești puterea de a spune „Stop!” atunci când ai parte de comportament abuziv și trebuie să înveți să pleci atunci când lucrurile devin periculoase. Înainte de toate, trebuie să fii în siguranță. Nu accepta orice critică și orice izbucnire emoțională, nu îți asuma responsabilitatea și nu te învinovăți pentru comportamentul abuzatorului.
Învață să comunici cu oamenii care îți demonstrează respectul și aprecierea lor. Fă mai mult din ceea ce îți aduce fericire și împlinire. Nu te feri să ceri ajutorul specialistului în cazul în care lucrurile scapă de sub control și situația devine imposibil de suportat.