Abcesul pulmonar este o infectie bacteriana care apare la nivelul tesutului pulmonar, iar in spatiul respectiv se formeaza puroiul. Aceasta problema de sanatate poate pune viata in pericol, iar tratamentul reprezinta o provocare.
Abcesul pulmonar poate fi primar sau secundar. Abcesul primar apare, de obicei, in urma infectiilor pulmonare (pneumonie), iar abcesul secundar se poate dezvolta ca urmare a unor anomalii, materiale straine care patrund in plamani etc.
Persoanele alcoolice sau cele care au fost recent bolnave (in special de pneumonie) prezinta risc de a dezvolta abces pulmonar. Riscul este, de asemenea, ridicat pentru persoanele care au fost sedate, anesteziate sau inconstiente in urma unei interventii chirurgicale.
Simptomele si diagnosticul abcesului pulmonar
Cel mai prezent simptom este tusea productiva. Mai pot aparea febra, transpiratiile nocturne si scaderea in greutate, durerile in piept, oboseala. Mucusul eliminat odata cu tusea poate fi insotit de sange si puroi cu miros neplacut. Pentru a diagnostica abcesul pulmonar, medicul va evalua starea generala de sanatate. Trebuie notate interventiile chirurgicale recente care au implicat anestezie.
Apoi va fi analizata mucozitatea expectorata. Totodata, se poate realiza si o tomografie, dar si o analiza cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica pentru a depista infectia si a exclude alte conditii, precum emfizemul sau cancerul. In cazul infectiilor mai grave, medicul ar putea preleva o proba de tesut. Daca expertul considera ca un material strain a fost inhalat in plamani, s-ar putea introduce un bronhoscop prin trahee pentru a fi localizat.
Tratament
Tratamentul primar pentru abcesul pulmonar consta in administrarea de antibiotice. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor, de pana la sase luni, ar putea fi necesara. In plus, medicul v-ar putea recomanda pentru acasa tehnici de respiratie si drenaj postural. De asemenea, vi s-ar putea recomanda schimbarea stilului de viata, renuntarea la fumat si consumul de lichide. O alta optiune ar fi interventia chirurgicala. Un tub ar putea fi introdus in plamani pentru a drena puroiul din abces. In cazuri foarte rare, abcesul pulmonar se poate rupe. O alta potentiala complicatie ar fi raspandirea infectiei catre alte zone ale organismului.
Un abces pulmonar tratat la timp se poate vindeca fara complicatii. Persoanele cu un sistem imunitar slabit sau care sufera de anumite boli pot avea rezultate negative in ceea ce priveste vindecarea. Netratat, poate duce la boli cronice pulmonare, anemie. Conditia poate fi fatala.