Revista care te menține sănătos

Dermatologie

ABC-ul punctelor negre

6 septembrie 2012
Share

Sa recunoastem, toti ne confruntam cu aceasta problema! In timp ce unii le ignora, altora li se pare o tragedie si vor sa scape cu orice pret de ele. Abordam in cele ce urmeaza un subiect sensibil si la vedere: punctele negre. Acestea sunt o categorie deranjanta si inestetica a acneei, care pot acoperi in intregime sau doar partial fata. Se prezinta sub forma unor puncte de culoare galbena sau neagra.

Aflati in continuare ce puteti face pentru a preveni si trata punctele negre in intimitatea casei si cand este cazul sa apelati la ajutorul specialistului.

Contrar zvonurilor, punctele negre nu sunt urmari ale unei igiene deficitare si a pielii murdare. Ca toate formele de acnee, aceste mici punctulete galbene sau negre sunt rezultatul excesului de sebum, care infunda porii cu foliculi de par dilatati plini de sebum.

„Radacinile” punctelor negre

Exista 4 factori principali care pot favoriza aparitia punctelor negre, respectiv:

  • Fluctuatiile hormonale
  • Anumite medicamente
  • Predispozitia genetica
  • Produsele cosmetice de ingrijire a pielii (cremele grase, in special). Daca sunteti predispusi la aparitia punctelor negre, evitati astfel de produse si aveti grija ca pe eticheta sa fie scris non-comedogenic. Acest lucru indica faptul ca acea crema nu contine substante care ar putea bloca porii.

Intotdeauna e mai usor de prevenit decat de tratat!

Pielea curata este elementul-cheie in prevenirea punctelor negre. Iata ce recomanda medicii dermatologi:

  • Masati usor fata cu mainile umede. Incepand cu zona maxilarului si terminand cu linia parului, spalati zilnic fata de doua ori pe zi cu un sapun delicat sau cu lotiune de curatare faciala, dupa care clatiti bine. De asemenea, spalati-va fata dupa o sedinta la sala. Metodele agresive de curatare a pielii (sapunuri exfoliante folosite exagerat si frecarea cu dischete demachiante pot irita pielea si agraveaza acneea).
  • Protejati-va pielea. Regula numarul 1: nu zgandariti punctele negre, puteti ramane cu cicatrici urate! Asigurati-va ca folositi produse non-comedogene si creme de protectie solara cu factor de protectie solara (SPF) 15 atunci cand petreceti mult timp in aer liber, evitati imbracamintea sau articolele sportive care strang, cum sunt sepcile sau ghiozdanele, ce se pot freca de piele si pot provoca iritatii.

Ce puteti face acasa pentru a scapa de punctele negre

Exista cinci solutii care nu necesita prescriptie medicala pentru a rezolva pe cont propriu aceasta problema si le vom enumera pe scurt, urmand ca dumneavoastra sa consultati farmacistul inainte de a face o alegere:

  1. Aplicarea unor produse care contin sulf si sulfacetamide de sodiu
  1. Tratamentul pe baza de retinoizi (derivati ai vitaminei A) pentru uz topic
  1. Produse care contin acid salicilic
  1. Proceduri de aspiratie si microdermabraziune
  1. Dispozitive de extragere a punctelor negre, cum sunt plasturii special facuti pentru asa ceva

In cazul in care aceste metode nu dau niciun rezultat, consultati medicul de familie sau dermatologul.

Tratamentul medical, avantaje si dezavantaje

Daca tratamentul la domiciu nu a functionat si ati ajuns la medic, cel mai probabil acesta va prescrie creme si lotiuni ce contin peroxid de benzoil, care reduce productia de sebum, sau pe baza de acid resorcinol, acid salicilic sau sulf, care ajuta la descompunerea punctelor albe si negre.

Se mai pot prescrie agenti retinoizi puternici, care ajuta la destuparea porilor si previn formarea de alte puncte negre, insa acestia nu au o foarte buna reputatie: deseori pot avea efect secundar iritarea severa a pielii si riscul crescut de arsuri solare, iar femeile insarcinate nu au voie sa utilizeze astfel de produse, deoarece pot provoca malformatii congenitale.

In cazul in care aspectul pielii nu se amelioreaza sau se inrautateste in urma medicamentelor prescrise, discutati cu medicul dumneavoastra despre schimbarea tratamentului. Nu este nevoie sa suferiti in tacere. Punctele negre nu reprezinta un capat de lume. Cu ingrijire si tratament corespunzatoare, puteti alunga aceasta pata de pe fata si va puteti bucura de o piele curata si sanatoasa.

Paula Rotaru

Sursa: www.dailyglow.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.