O echipa de medici francezi lucreaza de peste 10 ani la acest proiect de creare a sangelui artificial din celule stem, iar reusita acestora din laborator a salvat, pentru prima data in istoria medicinei, viata unui pacient uman.
Procedura globulelor rosii artificiale a constat in prelevarea de celule stem din maduva osoasa a unui donator adult si cultivarea acestora in vase speciale Petri, care permit astfel multiplicarea in sute de miliarde de eritrocite (globule rosii).
Pacientul a fost injectat cu o astfel de cultura de celule rosii care, pe parcurs, s-au dezvoltat si au supravietuit la fel ca in cazul transfuziei cu sange de la un donator.
Realizarea medicilor este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in prezent, numarul donatorilor de sange este din ce in ce mai scazut, iar sansele pacientilor sunt reduse la minimum.
Urmatoarea etapa care trebuie indeplinita consta in realizarea la scara industriala de sange artificial care ar putea salva mii de vieti, deoarece pacientii nu ar mai depinde de donatii. De asemenea, se ia in considerare ca, pentru realizarea de globule rosii artificiale, sa se utilizeze celule stem din cordonul ombilical, deoarece acestea se pot dezvolta mult mai rapid decat in cazul celulelor stem prelevate de la adulti.
Rezultatele obtinute de catre echipa de medici de la Universitatea din Paris au fost publicate in Jurnalul Societatii Americane de Hematologie.
Paula Rotaru
Sursa: www.ntn24.com