In cadrul Programului de Auto-diagnostic al Hipertensiunii Arteriale, Societatea Romana de Cardiologie a lansat o aplicatie care permite oricarei persoane care are un tensiometru electronic sa isi verifice singura, in mod corect, valorile tensionale. Pe platforma www.tensiuneamea.ro, utilizatorul este indrumat cum sa procedeze atat prin indicatii scrise, cat si video. Pentru cei interesati, exista si o varianta mobila a aplicatiei (Tensiunea Mea), care poate fi descarcata rapid de pe Google Play, din App Store sau Magazin Play.
Hipertensiunea arteriala, alaturi de fumat, sedentarism si hipercolesterolemie sunt principalii factori de risc in aparitia bolilor cardiovasculare. Peste 40% dintre romani sufera in prezent de hipertensiune arteriala.
Cum ne masuram corect tensiunea?
Cu ajutorul unui tensiometru performant, pacientul isi masoara tensiunea acasa, iar valorile inregistrate se introduc intr-un tabel. Datele sunt prelucrate automat, iar pe baza lor aplicatia ofera utilizatorului indicatii asupra masurilor pe care trebuie sa le ia in continuare. Astfel, utilizatorul afla daca are o tensiune normala, daca are hipertensiune sau este in pericol sa o dezvolte, daca tratamentul medicamentos pe care il urmeaza este eficient sau daca trebuie sa se prezinte la medic. Daca tensiunea este normala, se recomanda verificarea ei din nou peste 6 luni. Daca valorile sunt mai mari, tensiunea trebuie monitorizata timp de 7 zile, inregistrandu-se cate doua valori tensionale dimineata si doua seara. Valorile tensionale normale sunt 130 pentru cea sistolica si 85 pentru cea diastolica.
Recomandarea Societatii Romane de Cardiologie este sa folosim un tensiometru validat clinic, a carui manseta se fixeaza pe brat, in locul celor pentru incheietura mainii. Lista tensiometrelor validate poate fi gasita pe platforma online.
Lansarea aplicatiei face parte dintr-o serie de programe derulate de Societatea Romana de Cardiologie (combaterea sedentarismului prin Athletic CardioClub, implicarea in legislatia antifumat pasiv, platforma online cu brosuri educative) pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in lume.
Bianca Badescu