Un tratament de nouă generaţie împotriva unui tip de cancer care atacă pe nepregătite, leucemia mieloidă cronică, promite rezultate spectaculoase, spun oamenii de ştiinţă. Medicamentul luptă cu celulele cancerose fără a cauza efecte adverse toxice.
Acest element este extrem de important în condiţiile în care tratamentele actuale au efecte adverse puternice, precum dureri musculare, stări de vomă sau diaree. În plus, există riscul ca după o perioadă de timp tratamentele să nu mai aibă efecte.
Noul tratament nu atacă şi celulele sănătoase
Un studiu clinic internaţional, coordonat de Professor Tim Hughes, Spitalul Royal Adelaide, Australia de Sud, în care au fost implicaţi 150 de pacienţi, a arătat rezultate remarcabile. Ar putea fi, spun specialiştii, cea mai mare descoperire pentru tratarea leucemiei mieloide cronice după anii ’90. Tratamentul face parte din clasa inhibitorilor de tirozin-kinază şi testele arată că faţă de tratamentele actuale nu atacă şi celulele sănătoase. Mai mult, tratamentul este eficient şi în cazul pacienţilor care nu răspund la alte medicaţii cu inhibitori de tirozin-kinază. Rezultatele au fost publicate în prestigioasa publicaţie New England Journal of Medicine.
Leucemia mieloidă cronică este un tip de cancer care acţionează asupra măduvei osoase, ce produce un număr prea mare de celule albe. Această cantitate excesivă provoacă o aglomerare, ceea ce înseamnă că măduva osoasă nu mai are loc pentru producerea de celule esenţiale pentru organismul uman. Urmarea este o incapacitate a organismului de a lupta cu diverse tipuri de infecţii. Rolul inhibitorilor de tirozin-kinază este de a opri acest exces de celule albe. În general, leucemia mieloidă cronică are o vârstă medie de diagnosticare de 60 de ani, dar există pacienţi şi mult mai tineri. Printre simptomele cele mai comune se numără stări de oboseală, febră, dureri ale oaselor, piele palidă, scădere în greutate sau transpiraţii nocturne.