Revista care te menține sănătos

Medicină generală

9 tipuri de dureri de cap. Când trebuie să vă alarmaţi

Mădălina Cristea; surse: healthline.com, verywellmind.com, health.harvard.edu, medicinenet.com
25 aprilie 2023
Share
9 tipuri de dureri de cap. Când trebuie să vă alarmaţi

Există peste 300 de tipuri de dureri de cap, însă doar 10% dintre acestea au o cauză cunoscută. Pe unele dintre ele probabil că le-aţi trăit deja. Pe cele mai multe probabil că nici nu le-aţi luat în considerare. Cu toate acestea, indiferent de intensitatea lor, durerile de cap vă pot transmite semnale S.O.S.cu privire la ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră.

Durerile de cap primare

Durerile de cap primare se declanşează din cauza hiperactivităţii creierului sau ca urmare a hipersensibilităţii la durere a unor vase de sânge, muşchi sau nervi de la nivelul capului sau al gâtului. De obicei, acestea durează între 15 minute şi câteva zile, trec de la sine şi nu vă pun viaţa în pericol.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

1. Cefaleea de tensiune

Cefaleea de tensiune este declanşată, de cele mai multe ori, de stres. Durerea manifestată este constantă, nu creşte în intensitate şi se resimte asemenea unei bentiţe purtate în jurul capului. De asemenea, puteţi avea o senzaţie de sensibilitate în jurul gâtului, frunții, scalpului sau umerilor. Dacă durerea devine cronică, este necesar să consultaţi medicul şi să demaraţi un plan de acțiune pentru a descoperi factorul care stă la baza declanşării acestor dureri.

Deshidratarea vă poate da dureri de cap

2. Cefaleea în ciorchine

Cefaleea în ciorchine este una dintre cele mai chinuitoare dureri de cap. Ea apare brusc, se manifestă prin accese ciclice şi este localizată la nivel periorbital sau temporal. Debutează, adesea, în timpul nopţii, ca o durere în spatele unui ochi sau într-o parte a capului. Uneori, poate cauza umflarea, înroşirea şi transpiraţia feţei aferente părţii afectate de durere. Totodată, pe aceeaşi parte, mai pot apărea congestia nazală, lăcrimarea ochiului şi senzaţia de ureche astupată.

Aceste dureri de cap apar, de obicei, în serie. Fiecare durere de cap individuală poate dura între 15 minute şi trei ore. Majoritatea oamenilor se pot confrunta cu una până la patru dureri de cap pe zi.

Cefaleea în ciorchine se poate manifesta zilnic, de-a lungul mai multor luni. Dacă durerile dumneavoastră persistă deja de o săptămână şi vă împiedică să vă realizaţi activitatea de zi cu zi, consultaţi medicul!

cefalee, dureri de cap, migrenă, tensiune arterială, cefaleea în ciorchine,

3. Migrena

Migrena provoacă dureri severe, unilaterale şi pulsatile şi poate dura câteva zile. Cauzează sensibilitate la sunet şi lumină. De asemenea, poate fi însoţită de stări de greaţă şi vărsături. Uneori este atât de puternică încât vă poate afecta activitatea zilnică. Unele migrene sunt precedate de semnale de alarmă cu privire la durerea care urmează să se instaleze: flash-uri luminoase, stele sau puncte oarbe. De asemenea, mai pot apărea furnicături pe o parte a feței sau într-un braț și dificultăţi în vorbire. Mare atenţie! Există situaţii în care simptomele unui accident vascular cerebral pot imita o migrenă, așa că, dacă întâmpinaţi pentru prima data unul dintre simptomele de mai sus, consultaţi imediat un medic!

Migrenele pot fi moştenite de la părinţi sau pot fi asociate cu afecţiuni ale sistemului nervos. Potrivit statisticilor, femeile sunt de trei ori mai predispuse decât bărbaţii să aibă o migrenă. Factorii declanşatori ai acestei dureri supărătoare pot fi: deshidratarea, alimentaţia haotică, dereglările hormonale, odihna insuficientă şi expunerea la substanţe chimice.

Durerea de cap, posibil simptom al unei coloane bolnave

Durerile de cap secundare

Durerile de cap secundare sunt, de fapt, simptomul unei afecţiuni de care corpul dumneavoastră suferă deja. Ele pot fi cauzate de probleme structurale sau infecţioase care stau la baza disconfortului cu care vă confruntaţi. Spectrul afecţiunilor este foarte mare. Poate fi vorba despre mahmureală, lipsa unei corecţii de vedere, fluctuaţii hormonale, infecţie dentară, sinuzită, encefalită, meningită, hipertensiune arterială, traumatism cranio-cerebral, hemoragie cerebrală etc.

cefalee, dureri de cap, migrenă, tensiune arterială, cefaleea în ciorchine, durerile de cap, accident vascular cerebral, nevralgia de trigemen, migrene,

4. Reacţiile alergice şi sinuzita

În acest caz, durerile de cap sunt localizate în zona sinusală și în partea din față a capului. De multe ori, migrenele sunt diagnosticate greșit ca dureri sinusale. Persoanele care au alergii cronice sezoniere sau sinuzită sunt predispuse la astfel de manifestări.

Totodată, durerea de cap sinusală se poate declanşa din cauza unei infecţii apărute la nivelul sinusurilor. Astfel, ar mai putea interveni simptome precum congestie nazală, febră, dureri ale dinţilor sau durere în gât.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis SinuStop; care susţine sănătatea tractului respirator superior, datorită celor 8 extracte naturale pe care le conţine.

5. Fluctuaţiile hormonale

Unele femei întâmpină dureri de cap în diferite etape ale ciclului menstrual. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelului scăzut de estrogen. Durerile încep să scadă în intensitate pe măsură ce ciclul progresează. Totodată, pilulele contraceptive, sarcina şi perioada premergătoare menopauzei pot provoca dureri de cap. Pentru a preveni acest disconfort, sunt recomandate acupunctura, yoga, actvităţile relaxante şi alimentaţia echilibrată.

Anevrismul cerebral. Nu treceţi cu vederea durerile de cap!

6. Consumul de cofeină

Cofeina poate modifica fluxul sangvin al creierului. Mai exact, consumul excesiv de cafea vă poate cauza dureri de cap, însă, în aceeaşi măsură, reducerea bruscă a cantităţii zilnice cu care v-aţi obişnuit ar putea avea acelaşi efect.

Nu oricine va reduce consumul de cafea va simţi dureri de cap în timpul „sevrajului”. Menținerea consumului de cofeină la un nivel rezonabil poate preveni apariția manifestărilor neplăcute.

7. Efort fizic intens

Activităţile fizice intense, precum ridicarea greutăţiilor, exerciţiile cardio şi chiar actul sexual, vă pot provoca dureri de cap din cauza creşterii fluxului de sânge către creier. De obicei, acestea trec de la sine în câteva minute sau ore. Pe de altă parte, dacă aveți dureri de cap în timpul efortului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Ar putea fi simptomul unei afecţiuni grave!

8. Tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată vă poate cauza dureri de cap. Acest lucru se întâmplă atunci când tensiunea arterială devine periculos de mare. Aveţi grijă, ar putea fi vorba despre o urgenţă medicală!

Durerea de cap cauzată de hipertensiune arterială apare, de obicei, pe ambele părți ale capului şi se înrăutăţeşte odată cu orice activitate care se suprapune cu aceasta. Se manifestă sub formă pulsatilă şi poate fi însoţită de modificări ale vederii, amorțeli sau furnicături, sângerări nazale, dureri în piept sau dificultăți în respirație. În acest caz, adresaţi-vă de urgenţă medicului! Odată ce veţi începe să vă ţineţi tensiunea sub control, durerile vor dispărea.

cefalee, dureri de cap, migrenă, tensiune arterială, cefaleea în ciorchine, durerile de cap, accident vascular cerebral, nevralgia de trigemen, migrene,

Nevralgiile şi durerile faciale

Nevralgia descrie inflamația unuia dintre cei 12 nervi cranieni care controlează mușchii și transportă semnale senzoriale (cum ar fi însăşi durerea) către/și din cap și gât.

9. Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o durere ascuţită, asemănătoare unui şoc electric, şi este cauzată de iritarea sau leziunea unui nerv senzitiv. Apare sub forma unor episoade scurte şi intense de junghiuri acute care vin în reprize de câteva secunde. Durerile pot apărea în oricare parte a feţei şi pot fi declanşate chiar şi în urma unor activităţi banale precum pieptănatul, bărbieritul sau vorbitul. Concomitent cu durerile mai pot apărea simptome precum spasme faciale, umflarea feţei, transpiraţie excesivă, anxietate, lăcrimare sau rinoree.

Alte cauze ale nevralgiei de trigemen: hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sau traumatisme cranio-faciale.

5 metode prin care evitaţi durerile de cap

Când ar trebui să vă îngrijoraţi

Dacă vorbim despre un mic disconfort ocazional, cel mai probabil nu există şanse ca viaţa individului să fie pusă în pericol. Din păcate, dacă durerile sunt persistente şi încep să vină însoţite de alte simptome, este indicat să apelaţi la un medic specialist şi să invesigaţi care esta cauza problemei. De aceea, este important să nu ignoraţi următoarele simptome:

  • durerile de cap care sunt atât de intense încât nu vă permit să vă desfăşuraţi activităţile de zi cu zi;
  • durerile care au apărut în urma unei lovituri la cap;
  • durerile de cap care apar brusc, mai ales dacă vă trezesc în timpul somnului;
  • durerile de cap care sunt însoţite de sensibilitate în zona tâmplelor;
  • durerile de cap care apar în cazul bolnavilor de cancer sau al persoanelor care au sistemul imunitar grav afectat;
  • durerile de cap care sunt însoţite de înroşiri şi dureri ale ochilor;
  • durerile de cap care sunt însoţite de slăbiri ale vederii, tulburări ale memoriei, stări de confuzie sau moleşeală, gât înţepenit, eczeme, greţuri şi vărsături, vorbire neclară, temperaturi mai mari de 38° C sau paralizie în orice parte a corpului;
  • durerile de cap care sunt însoţite de modificări ale personalităţii sau abilităţilor cognitive;
  • durerile de cap care au o tipologie pe care nu aţi mai simţit-o până acum.

Câteva sfaturi pentru a reduce apariţia durerile de cap

Pentru a reduce riscul apariţiei durerii de cap este suficient să faceţi câteva lucuri simple, dar cu un impact puternic asupra vieţii dumneavoastră:

  • dormiţi cel puţin 7 ore în fiecare noapte;
  • hidrataţi-vă şi nu săriţi peste mese;
  • reduceţi consumul de cofeină (cafea, băuturi energizante sau pe bază de cola);
  • menţineţi echilibrul între viaţa profesională şi cea personală; nu vă suprasolicitaţi cu ore de muncă suplimentare în defavoarea timpului destinat relaxării
  • faceţi cât mai multă mişcare sau exerciţii fizice. Chiar şi plimbările în jurul casei pot fi de mare ajutor.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.