Revista care te menține sănătos

Wellness club

9 secrete ale longevitatii – cum ne prelungim viata?

17 mai 2024
Share

Pe masura ce inaintam in varsta, terminatiile cromozomilor – numite telomeri – se scurteaza. Acest lucru ne face mai vulnerabili la imbolnaviri. Poate credeti ca nu puteti incetini acest proces, insa cercetatorii spun altceva. Intr-un studiu pilot, schimbarile stilului de viata stimuleaza o enzima care creste lungimea telomerilor. Alte studii sugereaza ca dieta si exercitiile fizice pot proteja telomerii. Deci, obiceiurile sanatoase incetinesc imbatranirea la nivel celular.

In urma unui studiu desfasurat pe o perioada de 80 de ani, s-a descoperit ca cel mai bun predictor al unei vieti lungi este reprezentat de o personalitate constiincioasa. Cercetatorii au masurat atributiile ca atentia pentru detalii si perseverenta. Au descoperit ca persoanele constiincioase fac mai multe eforturi pentru a-si proteja sanatatea si pentru a face alegeri ce duc la relatii mai puternice si cariere mai bune.

1. Faceti-va prieteni

Stiinta v-a dat mai multe motive pentru a fi recunoscatori pentru prietenii pe care ii aveti – acest lucru va ajuta sa traiti mai mult. Cercetatorii australieni au afirmat ca persoanele cu multi prieteni au o rata a mortalitatii mai mica fata de cele care au putini prieteni.

 

2. Alegeti-va prietenii cu grija

Obiceiurile prietenilor pot avea un impact asupra noastra. Deci, cautati companioni cu un stil de viata sanatos. Studiile au demonstrat ca obezitatea http://www.farmaciata.rohttps://www.farmaciata.ro/obezitatea-si-bolile-care-pot-aparea este „contagioasa” – sansa de a deveni obez creste cu 75% daca aveti un prieten obez. Fumatul este un alt obicei care se raspandeste in relatiile interumane, insa vestea buna este ca si renuntatul la fumat este contagios.

3. Renuntati la fumat

Desi nu este un secret ca renuntatul la fumat http://www.farmaciata.rohttps://www.farmaciata.ro/cum-sa-ne-lasam-de-fumat-in-5-pasi-simpli creste longevitatea, timpul marit va poate surprinde. Conform unui studiu britanic efectuat pe parcursul a 50 de ani, ranuntarea la fumat la varsta de 30 de ani va poate prelungi viata cu o decada. Renuntarea la varsta de 40, 50 sau 60 de ani prelungeste viata cu 9, 6 sau, respectiv, 3 ani.

4. Nu sariti peste siesta

O siesta este un lucru standard in multe parti ale lumii, iar acum exista dovezi stiintifice ca un pui de somn va ajuta sa traiti mai mult. Un studiu recent cu 24.000 de participanti sugereaza ca persoanele care au o siesta constanta au cu 37% mai putine sanse sa moara din cauza bolilor cardiovasculare. Cercetatorii cred ca siesta ajuta inima prin mentinerea unui echilibru hormonal.

5. Urmati o dieta mediteraneeana

Dieta mediteraneeana http://www.farmaciata.rohttps://www.farmaciata.ro/dieta-mediteraneeana-va-fereste-de-diabet este bogata in fructe, legume, fibre, ulei de masline si peste. Studiile au aratat ca aceasta dieta scade semnificativ riscul de aparitie a sindromului metabolic – o combinatie de obezitate, un nivel crescut al zaharului din sange, hipertensiune arteriala si alti factori ce cresc riscul de boli cardiovasculare si diabet.

6. Pierdeti in greutate

Daca sunteti supreponderal, pierderea greutatii in exces protejeaza impotriva diabetului, bolilor de inima si altor afectiuni ce scad speranta de viata. Obezitatea abdominala este in mod special foarte daunatoare, putand fi eliminata prin consumul regulat de fibre si exercitii fizice regulate.

7. Consumati alcool cu moderatie

Bolile de inima sunt mai frecvente la persoanele care consuma alcool ocazional fata de cele care nu consuma alcool deloc. Consumul excesiv de alcool creste tensiunea arteriala si poate cauza multe alte probleme.

8. Iertatisecretele longevitatii

Ignorarea situatiilor negative are efecte suprinzatoare aupra sanatatii. Furia cronica este asociata cu scaderea functiilor plamanilor, cu bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale si alte afectiuni. Iertarea reduce anxietatea, scade tensiunea arteriala si va ajuta sa respirati mai usor. Aceste beneficii cresc pe masura ce inaintam in varsta.

9. Faceti din odihna o prioritate

Odihna corespunzatoare scade riscul de obezitate, diabet, boli de inima si al schimbarilor de dispozitie. De asemenea, un somn suficient va ajuta sa va vindecati mai repede. Daca dormiti mai putin de 5 ore pe noapte aveti risc de moarte prematura. Deci, faceti din somn o prioritate.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.