Felul in care aratati si va simtiti, pe masura ce inaintati in varsta, depinde de stilul de viata pe care il aveti in tinerete. Altfel spus, o sanatate puternica la batranete este rezultatul deciziilor anterioare.
Acest lucru presupune sa scapati de obiceiurile nesanatoase acum, obiceiuri care v-ar putea tulbura starea de bine mai tarziu. Corpul are nevoie de foarte multe substante nutritive care sa-l ajute sa functioneze asa cum trebuie. Astfel, puteti preveni aparitia bolilor moderne, precum diabetul, bolile de inima si cancerul. Iata care sunt obiceiurile care accelereaza procesul de imbatranire.
1. Consumul de alcool
Poate ati auzit ca un consum moderat de alcool este benefic pentru sanatate, insa cantitatea moderata se schimba pe masura ce inaintati in varsta. Conform Societatii Americane de Geriatrie, mai mult de o bautura pe zi pentru un barbat mai in varsta si mai mult de jumatate de bautura pe zi pentru o femeie pot insemna prea mult. Consumul excesiv de alcool poate cauza un declin cognitiv si contribuie la caderi ce pot duce, in special in randul seniorilor, la fracturi osoase grave si greu de recuperat. De asemenea, alcoolul poate interfera cu anumite medicamente. Intrebati medicul legat de cantitatea de alcool pe care aveti voie sa o consumati.
2. Fumatul
Nu este niciun secret ca fumatul dauneaza sanatatii. Studiile arata ca, pe langa faptul ca scurteaza durata vietii prin boli de inima si pulmonare, fumatul influenteaza negativ si modul in care aratati, deoarece poate activa anumite enzime ce determina scaderea elasticitatii pielii. Chiar daca sunteti fumator pasiv, fumul de tigara tot poate sa va aduca riduri noi si paloare a tenului.
3. Dietele drastice
Cine nu a incercat sa scape rapid de kilogramele in plus inainte de o vacanta sau de o petrecere? Slabitul rapid este tentant, insa dietele drastice nu sunt o idee buna. Acestea nu reprezinta o solutie pe termen lung, putand fi chiar o amenintare pentru viata persoanei. Studiile arata ca dietele drastice va pot face sa va simtiti mai in varsta prin reducerea nivelului de energie, scaderea puterii de concentrare si aparitia episoadelor de depresie si iritabilitate. De asemenea, dietele drastice pot cauza riduri si lasarea pielii, deoarece aceasta, dupa o anumita varsta, isi pierde din elasticitate si nu are timp sa se ajusteze la pierderea brusca in greutate. Controlul greutatii la varstnici este esential, insa nu incercati sa pierdeti mai mult de un kilogram pe saptamana.
4. Lipsa somnului
Probabil ca aveti impresia ca, pe masura ce inaintati in varsta, nu mai aveti nevoie de asa de mult somn, insa expertii afirma ca sunt necesare opt ore de somn pe noapte, mai ales in randul seniorilor. Lipsa somnului va priveaza de o functionare corecta a organismului in timpul zilei. De asemenea, lipsa somnului poate duce la crestere in greutate. Daca va bagati in pat la o ora rezonabila, va veti simti mai bine in timpul zilei. Discutati cu medicul despre tulburarile de somn, precum apneea de somn, intalnita des in randul seniorilor.
5. Evitarea fructelor si legumelor
Este adevarat ca, pe masura ce inaintati in varsta, aveti nevoie de mai putine calorii. Insa, daca vreti sa imbatraniti sanatos si frumos, fara a avea complexe in legatura cu ridurile aparute, trebuie sa luati acele calorii din surse sanatoase. Fast foodul si alimentatia bazata pe cartofi si carne vor intensifica neplacerile varstei. Expertii afirma ca cele mai bune surse sunt fructele si legumele consumate din belsug. De asemenea, asigurati-va ca dieta pe care o adoptati include peste bogat in acizi grasi Omega-3, precum si multe fibre din cereale integrale.
6. Resentimentele si frustrarea
Viata este prea scurta si valoroasa pentru resentimente, regrete si frustrari. Daca invatati sa uitati si sa iertati, va puteti mari durata vietii si va veti simti mult mai bine. Studiile arata ca iertarea duce la o stare fizica, psihica si spirituala mai buna. Beneficiile includ scaderea tensiunii arteriale, a depresiei si anxietatii, precum si a stresului.
7. Stresul
Nimic nu va poate face sa va simtiti sau sa aratati mai in varsta decat declinul mental. Studiile arata ca reducerea stresului va poate ajuta sa evitati declinul cognitiv si sa va pastrati mintea tanara. Incercati sa identificati factorii stresanti si sa gasiti metode pentru a-i evita sau ameliora prin tehnici de relaxare, precum meditatie si exercitii fizice.
8. Sedentarismul
Efectuarea regulata a exercitiilor fizice este esentiala pe masura ce inaintam in varsta. In primul rand, pentru a preintampina eventualele traumatisme, in special cele care limiteaza mobilitatea si va pot pune viata in pericol. Studiile arata ca doar 30 de minute de mers pe jos, de trei ori pe saptamana, pot reduce riscul de caderi, prima cauza de traume dizabilitante in randul seniorilor.
9. Lipsa fotoprotectiei
Expunerea excesiva la soare poate cauza imbatranirea prematura a pielii. In timp, poate deveni mai groasa, mai ridata si lasata. Desi semnele apar gradual, dupa multi ani de la expunere, imbatranirea prematura este inevitabila in randul persoanelor care se expun mult timp la razele UV. Aproximativ 90% dintre schimbarile pielii sunt cauzate de soare, iar cu o protectie corecta, imbatranirea prematura a pielii poate fi evitata.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie