Desi nu s-a descoperit inca un tratament care sa vindece diabetul, exista anumite metode prin care il puteti tine sub control. O dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate sunt importante pentru toate persoanele, insa sunt vitale pentru cele care sufera de diabet.
Acestea contribuie la pierderea kilogramelor in plus, necesara pentru prevenirea complicatiilor diabetului, cum sunt bolile cardiovasculare. Chiar si o scadere mica in greutate va poate face sa va simtiti mai bine, sa aveti mai multa energie si sa tineti diabetul sub control. Insa, exista anumite obiceiuri care pot parea bune in managementul diabetul, insa nu e chiar asa. Daca nu sunt puse in practica corect, acestea pot chiar dauna sanatatii. Exista mai multe variante atunci cand vine vorba despre zaharuri, grasimi si gustari. Si nu toate exercitiile fizice pot fi benefice in caz ca aveti diabet. Iata care sunt obiceiurile care par bune, dar de fapt nu sunt, in controlul diabetului.
1. Consumul alimentelor fara zahar
Optarea pentru alimentele fara zahar poate parea benefica, insa acestea sunt, de obicei, bogate in carbohidrati, ceea ce inseamna ca influenteaza nivelul zaharului din sange. Este necesar sa discutati cu medicul nutritionist in legatura cu acest tip de alimente si sa numarati cantitatea de carbohidrati consumata.
2. Eliminarea totala a grasimilor
Nu toate grasimile sunt la fel si nu toate sunt daunatoare. Este important sa evitati grasimile nesanatoase, precum cele saturate si cele trans. Insa, o dieta bogata in grasimi polinesaturate, in special cele care contin acid alfa-linoleic si Omega-3, pot fi bune pentru inima, reducand riscul bolilor cardiovasculare.
Printre aceste alimente se numara nucile, semintele de dovleac, semintele de in si uleiul de masline si cocos. Pentru gustare este indicat sa consumati oleaginoase (nuci, migdale) in loc de chipsuri, avocado in loc de branza, unt de arahide si ulei de masline in loc de unt.
3. Evitarea gustarilor
Eliminarea gustarilor poate scadea numarul de calorii ingerate, insa poate fi un obicei daunator atunci cand discutam despre diabet. Gustarile sanatoase pot tine foamea la distanta si va pot face sa consumati mai putine calorii la urmatoarea masa. Insa, este foarte important sa faceti alegeri sanatoase, precum gustarile de legume sau nucile. Evitati-le pe cele bogate in zahar si grasimi nocive.
4. Exercitiile fizice intense
Corpul necesita activitate fizica regulata, insa nu trebuie sa va fortati fara sa va odihniti. Daca faceti acest lucru, riscati sa va raniti sau sa fiti epuizat. Mai mult, exercitiile fizice intense pot produce o reactie fiziologica ce mimeaza un eveniment stresant si poate determina secretia de adrenalina, hormon care duce la cresterea nivelului de zahar din sange. Este important sa variati rutina zilnica prin tip si intensitate. Odihniti-va atunci cand obositi. Optati pentru yoga sau plimbari usoare atunci cand simtiti ca nu mai aveti energie.
Cum puteti controla nivelul glicemiei in timpul exercitiilor fizice
5. Noptile albe in weekend
Somnul insuficient, chiar si pentru o noapte, poate afecta nivelul zaharului din sange si poate accentua rezistenta la insulina. Somnul de dupa-amiaza nu este la fel de odihnitor. Din acest motiv, este necesar sa dormiti bine in fiecare noapte, pentru a mentine la un nivel optim zaharul din sange.
Este important sa stiti ca diabetul poate duce la aparitia unor probleme legate de somn, precum insomnia sau apneea de somn, ceea ce va impiedica sa va odihniti corespunzator. Daca aveti tulburari de somn, este necesar sa discutati cu medicul curant.
6. Scaderea rapida in greutate
Daca aveti o greutate peste limita, chiar si cateva kilograme in minus va pot ajuta sa tineti diabetul sub control. Insa, este important sa nu adoptati diete extreme. Aceste kilograme pierdute se repun intr-un timp destul de scurt si sunt daunatoare. Concentrati-va pe strategii sanatoase, avand asteptari realiste.
Aveti grija la marimea portiilor de mancare, stabiliti dinainte alimentele pe care urmeaza sa le consumati, optati pentru multe fructe si legume si faceti exercitii fizice regulate. In plus, este necesar sa cititi etichetele atunci cand cumparati alimentele.
Aveti diabet? Ce trebuie sa stiti inainte de a pleca in vacanta
7. Pedichiura
Pedichiura poate fi relaxanta, insa, daca aveti diabet, trebuie sa fiti foarte atenti. Nu mergeti sau nu va faceti acasa pedichiura daca aveti o infectie, ulcer varicos sau o taietura la nivelul piciorului. Orice rana, chiar si o intepatura in timpul pedichiurii va expun riscului de infectie. Acest lucru este si mai important daca suferiti de neuropatie diabetica, fiind dificil de simtit orice taietura la nivelul piciorului.
Evitati saloanele de infrumusetare si cereti sfatul unui specialist atunci cand trebuie sa va ingrijiti picioarele.
8. Consumul excesiv de fructe
Fructele sunt sanatoase si bogate in nutrienti necesari organismului, insa este indicat sa le consumati cu moderatie. Fructele sunt surse de carbohidrati, deci atentie cate mancati. Nu trebuie sa depasiti limita zilnica admisa.
9. Ignorarea suportului moral
Este dificil sa tineti sub control diabetul fara a avea sprijinul familiei, partenerului sau al prietenilor. Este indicat sa discutati deschis in legatura cu grijile pe care le aveti, dar si cu regulile de viata pe care sa le adoptati. In plus, este necesar sa le cereti ajutorul atunci cand va simtiti coplesit, obosit sau neajutorat. Sprijinul moral joaca un rol foarte important si in ceea ce priveste managementul diabetului.