Atunci cand aveti osteoporoza, se pare ca mentinerea in forma este cea mai buna metoda de prevenire. Exercitiile fizice imbunatatesc forta, flexibilitatea si echilibrul – ceea ce va ajuta sa va tineti pe picioare.
Optati pentru activitati fizice cu impact mic asupra corpului, precum plimbarea sau inotul, si evitati sporturile cu risc de cadere, precum golful sau skiatul. Pe de alta parte, multe medicamente au ca reactii adverse ameteala, cateodata fiind destul de intensa. Spuneti-i medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luati. Aveti nevoie de toate? Ati putea reduce doza? Ati putea schimba medicamentele? De asemenea, intrebati-l si ce alte afectiuni pot avea ca simptom ameteala. De cele mai multe ori, afectiunile urechilor si ale ochilor tulbura echilibrul.
1. Fiti atenti pe unde pasiti
Daca o portiune a strazii pare alunecoasa, mergeti pe iarba sau cautati o portiune sigura. Iarna puteti lua cu dumneavoastra o punga mica cu sare sau cu nisip (de pisica, de exemplu) daca observati ca este gheata. Gresia poate deveni alunecoasa, deci incercati sa pasiti pe covor atunci cand este posibil. Si fiti atenti la suprafetele inegale si la pragurile de la usi.
2. Alegeti incaltamintea cu atentie
Mersul descult sau in sosete poate creste riscul de cadere, deci este recomandat sa purtati pantofi si in spatiile interioare. Optati pentru pantofii fara toc si antiderapante. Asigurati-va ca incaltamintea vi se potriveste perfect si inlocuiti papucii care s-au largit. Si nu uitati sa strangeti sireturile bine!
3. Inlaturati obstacolele
Aranjati mobila pentru a fi mai usor sa mergeti prin casa. Inlaturati din calea dumneavoastra masutele de cafea joase, cutiile, teancurile cu reviste sau cu haine, taburetele si plantele. Asigurati-va ca firele electrocasnicelor nu sunt in drum.
4. Mergeti incet
Acasa, nu va grabiti sa va dati jos din pat sau sa va ridicati de pe un scaun. Nu fugiti sa deschideti usa sau sa raspundeti la telefon. Cele mai multe accidente se intampla atunci cand sunteti grabiti. Atunci cand sunteti afara, nu alergati spre lift si nu incercati sa-l opriti cu bratul sau cu piciorul.
5. Mentineti lumina
Pe masura ce inaintam in varsta, vederea se schimba, fiind dificil sa evitam obstacolele si sa ne orientam in lumina slaba. Deci mentineti camerele luminate! Instalati intrerupatoare de lumina chiar la intrarea in camera. Folositi lampi de veghe si asigurati-va ca aveti la indemana mai multe lanterne in caz ca se intrerupe lumina. Lasati draperiile si jaluzelele deschise in timpul zilei pentru a lasa sa intre mai multa lumina.
6. Fiti atenti la animalele de companie
Cainii si pisicile sunt animale de companie excelente, insa este usor pentru ele sa se furiseze printre picioare. In fiecare an, 21.000 de persoane in varsta ajung la camera de garda dupa ce s-au impiedicat de animalele din casa. Nu le lasati sa doarma langa pat sau scaun si mutati jucariile acestora intr-un loc sigur.
7. Luati in considerare schimbarea ochelarilor
Ochelarii cu lentile bifocale sau trifocale pot ingreuna vederea. Apelati la un medic oftalmolog pentru a vedea ce fel de ochelari sunt potriviti pentru dumneavoastra. Se recomanda efectuarea controlului oftalmologic o data pe an.
8. Limitati consumul de alcool
Nu este o surpriza ca alcoolul excesiv poate duce la un numar mai mare de caderi. Insa o cantitate prea mare poate deteriora, de asemenea, sanatatea oaselor. Poate limita cantitatea de calciu care intra in oase si le predispune la fracturi.
9. Invatati cum sa cadeti
Chiar daca se produce caderea, exista cateva moduri prin care puteti reduce sansele de a va rani. Daca incepeti sa alunecati si nu este ceva de care sa va puteti apuca, faceti repede un pas sau doi pentru a pastra echilibrul. Daca, insa, nu exista nicio modalitate prin care sa opriti caderea, rostogoliti-va in timpul acesteia. Incercati sa evitati caderea pe sold.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie