Stresul a devenit o problema foarte frecventa si importanta in zilele noastre, si poate avea impact atat fizic (ne poate afecta functionarea propice a organismului), cat si psihosocial (ne poate afecta viata de familie, randamentul la locul de munca).
Nu putem fugi de stres, intrucat este prezent in orice moment al vietii noastre, insa il putem combate eficient si, astfel, ne putem bucura de viata, facand momentele petrecute alaturi de familie si prieteni adevarate amintiri frumoase.
Modul in care cooperam cu stresul presupune si modul in care ne simtim. Ne ajuta sa tinem sub control tensiunea arteriala, nivelul de zahar din sange si restul functiilor organismului. Iata cum puteti face acest lucru.
Mestecati guma
Data viitoare cand sunteti foarte stresat, mestecati guma. Conform unor studii, guma de mestecat amelioreaza anxietatea si stresul. Unii cercetatori cred ca actul ritmic de mestecare poate imbunatati fluxul sangvin la nivelul creierului, in timp ce altii cred ca mirosul si gustul relaxeaza.
Petreceti timp in aer liber
Timpul petrecut afara, chiar si aproape de casa, este in stransa legatura cu buna dispozitie. Astfel, sunteti intr-un mediu natural si, de obicei, faceti ceva activ, precum o plimbare pe jos sau cu bicicleta. Chiar si cateva minute va pot face sa va simtiti bine.
Zambiti
Nu va dati ochii peste cap atunci cand primiti sfaturi. In momentele de tensiune, pastrarea unui zambet reduce raspunsul corpului la stres, chiar daca nu va simtiti fericit. De asemenea, un zambet poate scadea frecventa cardiaca (bataile inimii), odata ce situatia stresanta in care va aflati a luat sfarsit.
Mirositi lavanda
Unele arome pot reduce stresul, in special lavanda. Adaugati ulei de lavanda, sau chiar lavanda pura printre haine sau in casa. Lavanda poate intensifica efectul unor analgezice (medicamente pentru durere) sau al unor medicamente impotriva anxietatii.
Ascultati muzica
Va aflati intr-o situatie stresanta? Muzica va poate relaxa. In cadrul unui studiu, persoanele care au ascultat muzica inainte de un eveniment stresant au avut un nivel al cortizolului (hormonul de stres) mai scazut. Nu va feriti de muzica clasica, intrucat aceasta poate contribui benefic la starea de bine.
Controlati-va respiratia
Daca va concentrati asupra respiratiei, puteti indeparta tensiunea sau frica si va distrage atentia de la gandurile negative. Asezati-va intr-un loc confortabil. Respirati incet pe nas, lasand abdomenul inferior si pieptul sa se mareasca. Expirati la fel de incet si repetati acest exercitiu cel putin 10 minute.
Nu va judecati prea aspru
Cu totii avem o multitudine de ganduri si, cateodata, realizam ca nu este atat de placut. Ramaneti optimist, privind cu alti ochi o situatie stresanta. De exemplu, va puteti spune: „Totul va fi bine” sau „Voi gasi o cale sa rezolv aceasta problema”.
Scrieti despre lucrurile care va streseaza
Puneti lucrurile care va deranjeaza pe hartie si, astfel, va fi mai usor sa gasiti o cale de rezolvare. Nu conteaza unde le scrieti. Poate fi o foaie de hartie, laptop sau o aplicatie pe telefon. Cel mai important lucru este sa fiti sincer cu sentimentele dumneavoastra.
Faceti miscare
In timpul sportului, apare buna dispozitie, iar gandurile negative sunt indepartate. Nu conteaza ce tip de miscare alegeti – o plimbare lunga sau exercitii intense la sala – conteaza starea de bine care va urma.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie