Revista care te menține sănătos

Wellness club

9 mecanisme ciudate de aparare a organismului

21 mai 2024
Share
9 mecanisme ciudate de aparare a organismului

De cele mai multe ori, corpul uman este greu de inteles pe deplin. Acesta trebuie sa se protejeze singur impotriva bacteriilor si virusurilor ce pot cauza diverse boli. Sistemul imunitar reprezinta metoda prin care organismul se poate apara de infectii.

Iata noua dintre cele mai fascinante lucruri pe care organismul le face fara ca noi sa realizam ca fac parte dintre respectivele mecanisme de aparare.

Cascatul

Principalul rol al cascatului este acela de a „racori” creierul dupa ce a fost supraincalzit sau supraincarcat cu informatie.

Stranutul

De obicei, stranutam atunci cand caile nazale sunt pline de microbi, praf sau alte substante care ne pot irita. Stranutul reprezinta modalitatea prin care organismul scapa de acesti factori.

Intinsul

Ne intindem din instinct atunci cand ne pregatim organismul pentru efortul fizic pe care trebuie sa-l depunem de-a lungul zilei. In acelasi timp, intinsul actioneaza asupra muschilor, ajuta la o mai buna circulatie a sangelui si ne imbunatateste starea de spirit.

Sughitul

Atunci cand mancam prea repede, cand inghitim bucati mari de alimente sau aer ori cand pur si simplu mancam prea mult, nervul pneumogastric devine iritat. Acesta este in stransa conexiune cu stomacul si diafragma. Rezultatul se manifesta printr-o succesiune de sughituri.

Aflati ce este sughitul si cum il putem trata

Mioclonia

Mioclonia sau tulburarea de miscare periodica a membrelor reprezinta acea senzatie stranie resimtita mai ales in timpul somnului, cand corpul tresare pentru o secunda, parand sa va fie afectat de un soc electric, dupa care va treziti imediat. In acel moment, toti muschii au un spasm atat de puternic, incat puteti chiar sa cadeti din pat. Explicatia este ca imediat dupa ce adormiti, frecventa respiratiei scade brusc, muschii sunt relaxati, insa pulsul incetineste normal. Este extraordinar cum creierul interpreteaza aceasta succesiune de actiuni ca pe o posibila moarte si incearca sa va salveze avertizandu-va prin acest semnal de alarma.

Pierderea memoriei

Pierderile de memorie pot aparea in general in cazul in care cineva trece prin momente foarte neplacute sau in cazul dementei. Creierul uman sterge pur si simplu, uneori, momentele tulburatoare din amintirile noastre, pentru a ne proteja.

„Pielea de gaina”

Principala functie a acestei senzatii este de a reduce cantitatea de caldura pe care o pierde organismul prin porii pielii, ceea ce face mai usor sa ne incalzim intr-un mediu in care conditiile climatice sunt nefavorabile.

Lacrimile

Dincolo de rolul pe care il au in protejarea membranei ochiului atunci cand intra in contact cu particule straine, lacrimile functioneaza ca un instrument de „aparare emotionala”. Unii oameni de stiinta considera ca in conditii de stres, organismul creeaza o noua si foarte puternica sursa, lacrimile, pentru a distrage persoana de la durerea pe care o resimte in momentul respectiv.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui cu totii sa fim foarte recunoscatori organismului, felului in care „lucreaza” in favoarea noastra si ne protejeaza in fiecare zi. Amintiti-va sa va relaxati, corpul dumneavoastra are totul sub control!

Incretirea buricelor degetelorasdasdasdasdasd

Acest fenomen are un rol foarte important si apare ca urmare a contactului pielii cu apa, de regula. Cu siguranta ati observat ca daca stati mult cu mainile in apa, buricele degetelor se incretesc. In momentul in care corpul este expus unei umiditati insemnate, tinde sa raspunda si sa se adapteze mediului inconjurator. Asa ca pielea mainilor incepe imediat sa se modifice, astfel incat sa permita mai usor aderenta pe suprafetele netede.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.