Diabetul tip 2 este considerat in ultimii ani o boala epidemica, deoarece cazurile nou descoperite se inmultesc de la an la an. Aceasta boala este caracterizata printr-un nivel crescut cronic al zaharului din sange, iar la baza sa sta rezistenta la insulina.
Atunci cand consumati anumite alimente, precum carbohidrati nesanatosi, acestea sunt transformate in zahar la nivelul sangelui. Pentru a contracara acest nivelul crescut de zahar, exista un hormon secretat de pancreas (insulina), ce il neutralizeaza. Atunci cand pancreasul functioneaza normal, organismul este sanatos. Insa, in cazul obezitatii abdominale, prediabetului si al diabetului, acest sistem nu fucntioneaza corespunzator. Consumul de carbohidrati rafinati creste nivelul insulinei in organism pentru perioade lungi de timp, iar celulele incep sa devina imune la efectele acesteia. Astfel, apare rezistenta la insulina – primul pas catre diabet.
Alimentele consumate controleaza nivelul zaharului din sange, iar multe persoane diagnosticate cu diabet pot tine sub control boala cu usurinta cu ajutorul dietei si al execitiilor fizice, chiar si fara medicamente. Iata care sunt alimentele cu ajutorul carora puteti tine sub control diabetul:
Fasolea neagra si rosie
Fasolea ofera o valoare nutritionala bogata de proteine vegetale, fara a fi implicate grasimile saturate, cum este cazul altor alimente bogate in proteine. Fasolea contine o cantitate generoasa de fibre, magneziu si potasiu.
Pestele bogat in acizi grasi Omega-3
Pestele gras ofera proteine si lupta contra bolilor cardiovasculare. Acestea sunt una dintre complicatiile grave ale diabetului, insa pot fi prevenite. Este recomandat sa consumati peste gras bogat in acizi grasi Omega-3, de cel putin trei ori pe saptamana. Persoanele cu diabet trebuie sa evita pestele prajit si trebuie sa il consume pe cel preparat la gratar, abur, fiert sau copt. In aceasta categorie intra somonul, tonul, sardinele, heringul si macroul.
Cum sa traiti cu diabet zaharat
Lactatele degresate
Lactatele degresate va ajuta sa evitati consumul de grasimi, in timp ce ofera o cantitate potrivita de calciu si vitamina D. Acestea sunt ideale pentru dieta unei pesoane care sufera de diabet.
Cerealele integrale
Cerealele integrale ofera senzatia de satietate si nutrientii necesari fara a contine grasimi. Printre acestea, se numara painea integrala, pastele integrale si orezul brun. Alimentele rafinate din aceasta categorie isi pierd proprietatile in timpul procesarii.
Diabetul: semne si simptome la barbati
Legumele verzi
Acest tip de legume este sarac in carbohidrati si calorii, iar cele mai multe persoane il pot consuma fara probleme. Cele mai recomandate alimente din aceasta categorie sunt spanacul, varza si napii.
Fructele cu indice glicemic scazut
Acestea se digera lent, pentru a preveni cresterea brusca a nivelului de zahar din sange. Printre acestea se numara merele, perele, piersicile, mango si papaya.
Oleaginoasele
Migdalele si nucile contin grasimi nesaturate, ce ajuta la scaderea colesterolului „rau”. De asemenea, uleiurile vegetale virgine, precum cel de masline, au acelasi efect.
Ciocolata neagra
Aceasta satisface pofta de dulce atunci cand este consumata cu moderatie. Este recomandat sa optati pentru ciocolata cu cel putin 75% cacao, fara zahar adaugat.
Ceaiul verde
Ceaiul verde poate preveni si ameliora simptomele diabetul, prin reglarea nivelului de zahar din sange. Mai mult, acesta ajuta la scaderea in greutate, esentiala pentru tratarea diabetului.