Exista mai multe tipuri de alergii care interactioneaza. Sindromul de alergie orala este diferit de alergia alimentara. O alergie alimentara se manifesta prin urticarie, disconfort abdominal si, in unele cazuri, prin soc anafilactic, ce poate fi fatal. De cealalta parte, sindromul de alergie orala se manifesta la nivelul gurii si al buzelor, dar nu ameninta viata.
Pentru ca este produs de alergeni cu reactivitate incrucisata, ce se gasesc atat in polen, cat si in fructe si legume, sindromul de alergie orala mai este cunoscut si sub numele de sindromul polen-fructe/legume sau alergie polen-alimentara. Sistemul imunitar recunoaste polenul, dar si proteinele similare din produsele alimentare si are un raspuns alergic la acestea. Persoanele cu sindrom de alergie orala au, de obicei, alergie la mesteacan, ambrozie sau iarba. Iata care sunt cele mai intalnite opt tipuri de alergii care interactioneaza.
Laptele de vaca si carnea de vita
Daca sunteti alergic la lapte, chiar daca evitati consumul produselor din aceasta categorie, carnea de vita poate produce aceleasi efecte. Cele mai multe persoane se gandesc la produsele lactate si la carne ca fiind doua categorii diferite de alimente, desi provin de la acelasi animal. Insa unele persoane cu alergie la laptele de vaca pot avea reactii de acest tip si la consumul carnii.
Latex si kiwi
Latexul este un produs al unui copac. Persoanele cu alergie la latex pot experimenta sindromul de alergie orala atunci cand consuma kiwi. De asemenea, bananele si avocado pot favoriza aparitia unor probleme in cazul persoanelor alergice la latex.
Alunele si alte legume
Foarte multe persoane din intreaga lume se confrunta cu alergia la alune. Daca sunteti in aceasta situatie, aveti sanse sa prezentati reactii alergice la fasole, linte si alte legume.
Polenul din pomi si merele
Daca aveti alergie la polen, probabil ca stiti deja ca si fructele care cresc in pomi (merele, portocalele, piersicile) pot declansa o reactie alergica.
Polenul din iarba si telina
Alergiile la iarba si plante pot merge mana-n mana cu o reactie alergica orala la telina, precum si cu rosiile, portocalele si piersicile. Prepararea termica a fructelor si a legumelor distruge proteinele. Prin urmare, nu vor cauza o reactie alergica. Cea mai buna si sanatoasa metoda de pregatire a fructelor si legumelor este reprezentata de fierbere, in cazul unei alergii.
Ustensilele din bucatarie si bijuteriile
Exista destul de multe persoane care prezinta o reactie alergica atunci cand poarta bijuterii ce contin nichel. Nichelul este un alergen consacrat. Daca faceti parte din aceasta categorie, atunci este posibil sa prezentati si o iritatie la atingerea ustensilelor de bucatarie. Incercati sa evitati canile si alte obiecte fabricate din metal.
Sfatul specialistului
Evitarea acestor alimente este esentiala pentru prevenirea alergiilor de acest tip. Din cauza ca alergiile sunt provocate in special de consumul alimentelor nepreparate termic, este recomandat sa le consumati pe cele decojite, pregatite termic (fierte, prajite sau congelate), procesate si pasteurizate. Aceste metode modifica sau distrug structura proteinelor, facandu-le invizibile in fata sistemului imunitar, responsabil de reactiile alergice. Atentie! In cazul telinei si al nucilor, aceste metode nu functioneaza.
Desi nu exista un tratament pentru sindromul de alergie orala, simptomele pot fi ameliorate de administrarea de medicamente antihistaminice (indicate in mai multe tipuri de alergii) si de adrenalina. O metoda mai des folosita este reprezentata de imunoterapie. Aceasta consta, ca si in cazul alergiilor clasice, in injectarea sau administrarea pe cale orala a unor cantitati mici de alergeni.
Curatarea fructelor de coaja poate reduce reactia alergica. In plus, soiurile diferite ale aceluiasi fruct pot provoca reactii alergice de intensitate diferita. Decojirea sau tocarea fructelor poate declansa urticarie usoara mainilor, iar inhalarea vaporilor in cadrul procesului de gatire (de exemplu, cand amestecati) poate provoca simptome respiratorii.