In cazul tulburarilor mentale, exista mai multe stereotipuri, insa, in realitate, acestea pot fi greu de identificat, in special atunci cand este vorba despre tulburarile bipolare. Schimbarile de dispozitie, problemele la locul de munca si oboseala pot reprezenta unele dintre simptomele greu de observat in cazul tulburarilor bipolare.
Iata care sunt cele opt simptome surprinzatoare ce semnifica mai mult decat o personalitate dificila.
1. Buna-dispozitie exagerata
Tulburarea bipolara este caracterizata prin episoade de manie si depresie. In timpul unei faze maniacale, unele persoane se pot desprinde total de realitate. Insa, hipomania, ce este, de asemenea, un simptom al acestei boli, reprezinta un status in care o persoana este exuberanta, euforica, insa nu este deconectata de realitate. In acest caz, aceste persoane au multa energie si creativitate.
2. Inabilitatea de a indeplini anumite sarcini
Persoanele cu tulburare bipolara pot incepe numeroase proiecte, au multe idei marete si desprinse de realitate, insa nu duc la capat vreuna si trec cu usurinta la urmatoarea idee. Acest simptom apare in special in faza maniacala.
3. Depresia
O persoana cu tulburare bipolara poate avea o depresie asemanatoare cu depresia pe care o are o persoana fara tulburare bipolara. Aceasta se manifesta la fel, prin lipsa de energie, pierderea sau cresterea exagerata a apetitului, tulburari de somn si de concentrare. Diferenta este ca medicamentele antidepresive nu au acelasi efect ca in cazul unei persoane normale cu depresie. Din contra, in tulburarea bipolara, acestea pot agrava afectiunea si pot determina aparitia maniei.
4. Iritabilitatea
Unele persoane cu tulburare bipolara pot suferi de „manie mixta”, in care prezinta simptome atat maniacale, cat si depresive, in acelasi timp. In aceasta perioada, pot fi extrem de irascibili. Diferenta dintre tulburarea bipolara si o zi proasta (in care putem fi cu totii iritati) este faptul ca aceste persoane nu pot controla iritabilitatea/irascibilitatea, afectand relatiile din jur.
5. Vorbirea rapida
Unele persoane sunt de la sine mai vorbarete, insa persoanele care sufera de tulburare bipolara au tendinta de a tine un monolog, vorbind, practic, peste interlocutor. In plus, uneori pot sari de la un subiect de conversatie la altul, fara a realiza acest lucru.
6. Problemele la locul de munca
Persoanele care sufera de tulburare bipolara intampina greutati la locul de munca, deoarece simptomele interfereaza cu abilitatea de a ajunge acolo, de a indeplini anumite sarcini si de a interactiona productiv cu colectivul. In plus, aceste persoane pot avea tulburari de somn, iritabilitate, alternativ, depresie, ce cauzeaza un somn excesiv si alte tulburari de dispozitie.
7. Abuzul de alcool sau droguri
Aproximativ jumatate dintre persoanele cu tulburare bipolara pot fi dependente de o anumita substanta, in special de alcool. Acestia pot consuma alcool fie in faza maniacala, pentru a se calma, fie atunci cand sunt in depresie, pentru a-si imbunatati dispozitia.
8. Tulburarile de somn
Persoanele cu tulburare bipolara au, deseori, tulburari de somn. In timpul fazei depresive, pot dormi prea mult si, cu toate acestea, se pot simti obositi. In timpul fazei maniacale, pot sa nu doarma deloc, dar sa nu fie obositi. Chiar si cu cateva ore de somn pe noapte, aceste persoane pot sa aiba multa energie si sa nu se simta obosite deloc.
In cazul in care aveti aceste simptome sau daca le observati la o persoana din anturajul dumneavoastra, este recomandat sa cautati ajutor medical.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie