Tulburarea de personalitate borderline este una dintre cele zece tulburări de personalitate recunoscute, caracterizată prin tipare (pe termen lung) de gânduri, emoții și comportamente nesănătoase. În ciuda prevalenței sale, aceasta rămâne una dintre cele mai neînțelese afecțiuni dintre tulburările de sănătate mintală.
De-a lungul timpului, înțelegerea tulburării de personalitate borderline a evoluat. Deși cauza exactă a acesteia rămâne incertă, experții cred că apare ca urmare a unei combinații între predispoziția genetică și experiențe traumatizante din timpul copilăriei.
Diagnosticarea acestei afecțiuni poate fi o provocare din cauza confundării simptomelor sale cu alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară.
Tulburarea de personalitate borderline, cum poate fi recunoscută
Iată care sunt cele 8 semne ale tulburării de personalitate borderline:
1. Schimbări ale stimei de sine
Persoanele cu personalitate borderline se luptă adesea cu o stimă de sine scăzută și o profundă îndoială de sine, ceea ce duce la o lipsă de încredere în abilitățile lor de a lua decizii.
Mai mult, se bazează foarte mult pe validarea externă a altor persoane. Sub această dependență se află un sentiment permanent de inferioritate și de incompletitudine. În consecință, persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot recurge la imitarea acțiunilor și comportamentelor altora din cauza capacității lor afectate de independență și autonomie.
2. Lipsa de empatie
Persoanelor cu personalitate borderline le este greu să se înțeleagă atât pe ele însele, cât și pe ceilalti. Iar acest lucru afectează relațiilor lor cu ceilalţi. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline au dificultăţi în a se percepe pe sine și a înțelege perspectivele celorlalți. Mai exact, există o lipsă de autocunoaștere și de empatie, nereușind să înțeleagă impactul acțiunilor lor asupra celorlalți. Atunci când se confruntă cu tulburări emoționale, persoanelor cu tulburare de personalitate borderline le este dificil să mențină relații stabile și sănătoase de-a lungul timpului.
3. Relațiile haotice
Adeseori, persoanele diagnosticate cu tulburare de personalitate borderline se găsesc prinse în parteneriate abuzive din punct de vedere fizic sau emoțional. Apare nevoia de relații toxice, necesare pentru a satisface nevoile din copilărie. Nevoia excesivă, intensitatea și neîncrederea în relațiile lor duc la apariția unei anxietăți crescute axate pe frica de a pierde legăturile apropiate. Prin urmare, comportamentul exteriorizat îi îndepărtează involuntar pe ceilalți, îndeplinindu-le astfel temerile.
4. Lipsa de orientare spre viitor
Persoanele cu această tulburare nu au obiective clare sau o direcție clară în viață. Mai mult, planurile de viitor pot lipsi, iar lipsa de direcție le pune în dificultate viața.
5. Anxietatea copleșitoare
Anxietatea ocazională este normală pentru toată lumea, însă persoanele cu tulburare de personalitate borderline experimentează o anxietate care este permanentă și copleșitoare, marcată de senzații intense de nervozitate, tensiune sau panică. De obicei, aceste sentimente apar frecvent ca o reacție hipersensibilă la acțiunile celorlalți.
6. Frica de abandon
Teama de singurătate, de respingere sau de abandon este un indicator important al tulburării de personalitate borderline. Aceste nesiguranțe dau naștere unor răspunsuri iraționale și se manifestă prin comportamente geloase și, uneori, paranoice.
7. Schimbările de dispoziție
Dispoziția se schimbă rapid și sunt adesea declanșate de reacții exagerate la evenimentele externe.
8. Depresia
Deși similară cu depresia cronică, depresia legată de tulburarea de personalitate borderline poartă adesea un sentiment de inutilitate și disperare.