Virusul Zika nu este cel mai mare pericol pentru sanatatea atletilor si a vizitatorilor Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Rio. Expertii in sanatate publica au intocmit o lista cu principalele opt pericole pe care le au de infruntat cei care se duc in Brazilia.
Desi Brazilia este epicentrul focarului Zika, expertii in sanatate publica sunt de parere ca turistii nu ar trebui sa se ingrijoreze prea tare din acesta cauza. Un prim argument este ca Jocurile Olimpice si Jocurile Paralimpice au loc in august si septembrie, luni de iarna in Brazilia, cand vremea rece si uscata reduce de obicei populatiile de tantari. Un studiu publicat de Yale School of Public Health spune ca, daca turistii ar locui precum populatia din Rio, respectiv fara aer conditionat si ferestre ecranate, doar 80 dintre ei ar „prinde” Zika si doar 16 ar avea simptome.
La finalul Jocurilor, doar patru tari – Ciad, Djibouti, Eritreea si Yemen – care trimit 60 de persoane la Olimpiada – se confrunta cu un risc mai mare decat normal de raspandire a Zika in tara lor. Asta pentru ca aproape nimeni dintre cele patru tari nu se deplaseaza, in mod normal, in Brazilia.
Iata care sunt, in viziunea expertilor in sanatate publica, pericolele mai mari decat Zika la Jocurile Olimpice de la Rio:
Apa
Golful Guanabara este atat de poluat, incat organizatorii Jocurilor Olimpice au nevoie de elicoptere care sa scaneze apa de gunoaie plutitoare. Potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), apele uzate menajere deversate in golf ii expun pe sportivi riscului unor afectiuni ale stomacului si infectii ale tractului respirator. Expertii atrag atentia ca boala calatorului este un nume bine meritat si ca riscul de diaree exista si pentru turistii care nu intra in apa. De asemenea, hepatita A poate fi luata din apa sau alimentele contaminate, iar Brazilia este predispusa la focare.
Arsurile solare
OMS a avertizat ca riscul de sanatate numarul unu pentru turistii de la Jocurile Olimpice este reprezentat de arsurile solare si/sau insolatie. Pentru a evita aceste probleme, se recomanda folosirea produselor cu SPF de minimum 15 si consumarea unei cantitati suficiente de apa.
Gripa (si alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare)
Pentru ca este iarna, in Brazilia este sezonul gripei. De aceea, OMS le recomandase turistilor si atletilor sa se vaccineze. Pe lista de recomandari se mai aflau vaccinurile pentru difterie, Haemophilus Influenzae tip B, hepatita B, rujeola, oreion, tuse convulsiva, poliomielita, rubeola si tetanus.
Virusurile dengue si Chikungunya
Printre virusurile enumerate de OMS care ar putea afecta calatorii in Brazilia, intr-un grad mai mare decat Zika, sunt si dengue si Chikungunya. Ambele fiind transportate de tantari.
Paraziti si purici
Un studiu din 2014, realizat pe 1.600 de turisti bolnavi, a relevat ca infestarile cauzate de viermi (paraziti) intestinali, muste si purici au fost principalele probleme de sanatate pentru cei care au vizitat Brazilia intre 1997 si 2013, urmate de diaree si apoi de febra dengue sau malarie.
Bolile cu transmitere sexuala
Acelasi studiu mentioneaza si 28 de cazuri de HIV, ceea ce indica riscurile de boli cu transmitere sexuala (inclusiv Zika). Recomandarea este abstinenta sau folosirea prezervativului indiferent de tipul actului sexual practicat. Aceleasi reguli se aplica si in urmatoarele opt saptamani dupa intoarcerea acasa, chiar daca nu exista niciun simptom.
Crima
O alta ingrijorare legata de Rio este si criminalitatea. Infractiunile/atacurile se petrec frecvent in parcuri sau pe plaja dupa lasarea intunericului. Nici motociclistii inarmati, aflati in cautarea victimelor la semafor sau in trafic nu sunt o raritate. De aceea, turistilor li se recomanda ca in loc sa sofeze, sa aleaga taxiuri autorizate.
Germenii adusi de turisti
Specialistii atrag atentia ca boala merge in ambele sensuri. The Pan American Health Organization i-a indemnat pe turisti sa se vaccineze pentru rujeola, oreion si rubeola, pentru a nu aduce cu ei aceste boli in Brazilia.
Elena Coroianu
Sursa: buzzfeed.com