Pe masura ce imbatranim, postura corpului poate fi modificata, iar mentinerea corecta a acesteia poate deveni dificila. O postura buna a corpului va face sa aratati mai tanara/tanar odata cu trecerea anilor, chiar mai mult decat un lifting facial sau alte artificii de intinerire.
Desi deformarea posturii pare sa fie naturala cu varsta inaintata, puteti preveni transformarea coloanei vertebrale care, la randul sau, este provocata de osteoporoza si de distrugerea vertebrelor. Iata cum va puteti pastra o postura excelenta la orice varsta.
1. Evitati statul prelungit pe scaun
In ziua de azi, cei mai multi dintre noi petrec majoritatea orelor din zi in fata calculatorului, pe scaun. Este important sa ne ridicam la fiecare jumatate de ora pentru a face cativa pasi sau pentru a face cateva miscari de intindere.
2. Faceti exercitii fizice usoare
Nu trebuie sa mergeti la sala si sa exersati intens pentru a va mentine postura corecta. Incercati, in fiecare dimineata si seara, sa va intindeti pe covor si sa faceti miscari de tip „ingeri pe zapada” cu bratele timp de cateva minute. Este recomandat sa faceti aceste exercitii incet si sa va opriti daca simtiti mai mult decat un disconfort.
3. Stati pe scaun corect
Atunci cand trebuie sa lucrati la birou, este recomandat sa o faceti corect. Rezemati spatele de spatar si stati cu umerii trasi. Nu uitati si de pozitia picioarelor. Talpile trebuie sa stea lipite de podea, pentru a beneficia total de o pozitie corecta.
4. Intariti-va musculatura abdominala
Pentru intarirea musculaturii de la nivelul abdomenului si pelvisului, cele mai indicate sunt exercitiile de pilates si yoga. Acesti muschi formeaza fundatia unei posturi bune, iar intarirea acestora aduce si alte beneficii, precum imbunatatirea conditiei fizice si evitarea incontinentei urinare. In plus, intarirea musculaturii abdominale si pelvine imbunatateste si viata sexuala.
Mai mult, yoga este un mod excelent de a construi si mentine flexibilitatea musculara generala a corpului. Incepeti sa practicati yoga gradual si vedeti cum raspunde corpul la acest tip de exercitii. Asigurati-va ca antrenorul de yoga este atent la abilitatile si nevoile dumneavoastra.
5. Oferiti suport coloanei vertebrale
Dupa menopauza, femeile tind sa aiba o musculatura mai slaba la nivelul coloanei vertebrale, comparativ cu barbatii aflati la aceeasi varsta. Exercitiile care vizeaza extensorii dorsali, flexorii gatului, muschii pelvisului si ai trunchiului sunt cele mai importante. Pentru o mai buna performanta, este recomandat sa apelati la un antrenor specializat care va poate indruma spre exercitiile de care aveti nevoie.
6. Ridicati greutati
Compresia vertebrelor ce reduce din inaltimea unei persoane si poate duce la deformarea coloanei cervicale reprezinta o caracteristica a varstei inaintate. Acest fenomen apare din cauza osteoporozei, ce se prezinta prin subtierea oaselor.
Femeile si barbatii pot preveni aceste schimbari prin exercitii fizice, precum urcatul scarilor, plimbatul si ridicarea greutatilor. Persoanele care fac plimbari regulate de-a lungul vietii au o densitate mai buna a oaselor, comparativ cu cele sedentare.
7. Vitamina D
Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor si pentru mentinerea sanatatii muschilor, de asemenea. Incercati sa o aduceti in organism printr-o dieta sanatoasa si prin expunerea la soare. Cantitatea zilnica recomandata de vitamina D este de 600 UI (unitati internationale) pentru femeile cu varsta de pana la 70 de ani si de 800 UI pentru femeile cu varsta mai mare de 70 de ani.
8. Medicamentele
Medicul este cel mai in masura pentru a recomanda medicamente, in cazul in care aveti nevoie, pentru cresterea densitatii osoase. Acestea includ bifosfonati si medicamente bazate pe hormoni. Inainte de a incepe un astfel de tratament, este recomandata efectuarea unui test de depistare a osteoporozei (osteodensitometrie).
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie