Revista care te menține sănătos

Medicină generală

8 metode prin care poate fi diminuat nivelul trigliceridelor

21 mai 2024
Share

Poate ca ati acumulat cateva kilograme in plus, iar acum ati descoperit ca aveti un nivel crescut al trigliceridelor. Aceste grasimi reprezinta o importanta sursa de energie a corpului, insa daca au un nivel crescut, dauneaza inimii. Precum colesterolul, trigliceridele pot duce la formarea cheagurilor de sange si, prin urmare, la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Un nivel crescut al trigliceridelor poate face parte dintr-o afectiune numita sindromul metabolic. Alte parti ale acestei boli includ:

  • Un nivel scazut al HDL-colesterolului (cel „bun”);
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Grasimea depusa la nivelul abdomenului;
  • Un nivel crescut al zaharului din sange.

Sindromul metabolic creste semnificativ sansele de aparitie a bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral si a diabetului. Din fericire, exista mai multe moduri prin care puteti scadea nivelul trigliceridelor.

 

1.   Aveti grija ce mancati

Frisca din cafea, sandwich-urile cu cascaval sau inghetata pot duce la cresterea trigliceridelor. In cazul in care consumati mai multe calorii decat ardeti, trigliceridele pot incepe sa creasca. Cele mai daunatoare alimente sunt cele bogate in grasimi saturate, precum cascavalul, laptele gras si carnea rosie.

 

2.   Spuneti NU zaharului

Daca aveti un nivel crescut al trigliceridelor, monitorizati cantitatea de dulciuri consumata. Chiar si zaharul din fructe poate determina cresterea acestora. Evitati consumul alimentelor cu zahar adaugat, precum sucurile carbogazoase, produsele de patiserie, bomboanele, unele cereale, iaurtul cu arome si inghetata.

 

3.   Identificati zaharul ascuns din alimente

Invatati sa identificati de pe etichete zaharul adaugat. Cuvintele dupa care trebuie sa va uitati includ zahar brun, sirop de porumb, cuvintele ce se termina in „oza” (dextroza, fructoza, glucoza, lactoza, maltoza), concentratele de sucuri, mierea, zaharul din trestie de zahar, melasa.

 

4.   Concentrati-va pe fibre

Evitati produsele facute din faina alba si optati pentru cea integrala. In acest fel, veti consuma mai multe fibre, ce ajuta la scaderea trigliceridelor. Optati pentru orez integral sau quinoa in loc de cartofi sau paste.

 

5.   Consumati grasimi „bune”

Putina grasime este benefica, atunci cand este vorba de una sanatoasa. Alegeti alimente ce contin in mod natural grasimi nesaturate: avocado, nuci, carnea de pui fara piele, uleiul de masline. Evitati grasimile saturate ce se regasesc in cartofi prajiti, prajituri, chipsuri, margarina si produsele de patiserie.

 

8-metode-prin-care-poate-fi-diminuat-nivelul-trigliceridelor-26.   Optati pentru peste in loc de carne rosie

Aceleasi grasimi Omega-3 bune pentru inima scad si trigliceridele. Consumati peste cel putin de doua ori pe saptamana. Somonul, heringul, tonul si sardinele sunt cele mai bogate in Omega-3.

 

7.   Reduceti consumul de alcool

In loc de alcool, optati pentru apa minerala cu lamaie sau un ceai de plante. Alcoolul in exces este una dintre cauzele frecvente ale cresterii trigliceridelor, iar pentru unele persoane, chiar si o cantitate mica de alcool le poate creste.

 

8.   Scapati de kilogramele in exces si faceti mai multa miscare

Greutatea in exces, in special cea din jurul taliei, creste trigliceridele. Puteti incepe un program de exercitii regulate pentru a scapa de kilograme si pentru a reduce nivelul trigliceridelor, in acelasi timp. Faceti 30 de minute de exercitii de cinci ori pe saptamana. In acest fel, trigliceridele pot scadea cu 20-30%. Daca nu sunteti familiarizat cu exercitiile fizice, optati pentru dans, inot sau plimbari in ritm rapid.

Daca schimbarile stilului de viata nu au ajutat suficient, medicul va poate recomanda tratament medicamentos, precum fibrati, statine si ulei de peste. Medicul dumneavoastra va verifica trigliceridele si colesterolul pentru a decide cea mai buna metoda de a va proteja inima.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.