Plamanii sunt organele care “muncesc” cel mai mult dintre toate. Acestia se maresc si se contracta de aproximativ 20 de ori pe minut pentru a distribui oxigenul catre toate tesuturile din corp si sa expire dioxidul de carbon ce s-a format in corp.
Cei mai multi adulti respira de 20.000 de ori pe zi. Insa, functia si randamentul acestora pot fi afectate de meseria pe care o aveti.
Exista numeroase substante (chimicale, germeni, fumat, praf etc.) ce pot ameninta sanatatea plamanilor. Meseriile ce expun plamanii la aceste substante toxice pot duce la fibroza pulmonara, astm, boala pulmonara obstructiva cronica, infectii si cancer.
Multe dintre pericolele de la locul de munca ce pot afecta plamanii pot fi prevenite prin imbunatatirea ventilatiei, purtarea de echipament de protectie, schimbarea modului in care lucrati etc. Iata care sunt cele 8 meserii ce pot pune in pericol sanatatea plamanilor:
1. Barman si ospatar
Fumatul pasiv a fost asociat cu cancerul pulmonar. Acesta ramane o amenintare pentru persoanele care lucreaza in orasele in care fumatul nu a fost interzis in spatiile publice. De asemenea, si persoanele care lucreaza in cazino sunt expuse la fumatul pasiv. Pe langa cencerul pulmonar, fumatul pasiv poate duce si la alte afectiuni, precum alergii sau alte boli pulmonare.
2. Constructorii
Constructorii pot fi expusi la azbest, ce poate duce la aparitia azbestozei si a cancerului pulmonar. Chiar si expunerea minima la azbest poate duce la o varietate de probleme.
3. Personalul medical
Medicii, asistentele si alte persoane care lucreaza in spitale au un risc crescut de boli pulmonare, precum tuberculoza si sindromul respirator acut sever. Deci, personalul medical ar trebui sa se imunizeze prin vaccinare. In plus, exista riscul de dezvoltare a astmului in urma uzului de manusi de latex.
4. Hairstylist (coafeza)
Anumiti agenti din vopseaua de par pot duce la aparitia astmului ocupational. Formaldehida (carcinogen) continuta de aceasta poate duce si la iritarea ochilor, nasului, gatului si a plamanilor. Este importanta mentinerea unei ventilatii corecte. De asemenea, puteti cauta si folosi produse mai putin periculoase.
5. Muncitor in fabrica
Unii muncitori din fabrici sunt expusi riscului de aparitie a astmului sau de agravare a acestuia. Personalul din fabrica poate fi expus la aproape orice, de la inhalarea de metale pana la dioxid de siliciu, ce pot duce la aparitia silicozei, o boala ce lasa cicatrici la nivelul plamanilor si poate duce chiar si la cancer pulmonar. Bronsiolita obliteranta (“popcorn lung”) apare la persoanele care sunt expuse la chimicalele folosite la fabricarea popcornului pentru microunde. Acest risc nu apare si la persoanele care consuma popcorn. Si in acest caz, ventilatia propice este solutia pentru reducerea riscului.
6. Menajera
Anumite produse de curatenie, chiar si cele bio, contin substante toxice care au fost asociate cu aparitia astmului. Substantele din produsele de curatenie sunt reactive, ceea ce inseamna ca reactioneaza atat cu praful si mizeria, cat si cu plamanii nostri. Unele dintre acestea elibereaza elemente volatile ce pot contribui la probleme respiratorii cronice si reactii alergice. Cele mai bune solutii de curatat sunt cele facute in casa, dintr-un amestec de apa, otet si bicarbonat de sodiu. De asemenea, ventilati bine camerele, prin deschiderea usilor si a ferestrelor.
7. Fermierii
Munca cu plantele si animalele poate duce la aparitia mai multor afectiuni. Pneumonita de hipersensibilizare este rara, insa apare de la graul sau fanul contaminat cu mucegai. Evitati contactul cu mucegaiul, pesticide si purtati echipament de protectie.
8. Minerii
Minerii au un risc crescut pentru mai multe boli pulmonare, de la bronsita la pneumoconioza. Aceasta este o boala cronica cauzata de inhalarea prafului de carbune, cauzand aparitia tusei si inrautatirea respiratiei. Purtati echipament de protectie.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie