Revista care te menține sănătos

Medicină generală

8 cauze ale transpiratiilor nocturne

23 iulie 2018
Share

Nu de multe ori, medicii aud in randul pacientilor ca acestia se confrunta cu transpiratii nocturne. Transpiratiile nocturne reprezinta transpiratia excesiva in timpul noptii. Daca dormitorul sau camera in care dormiti este supraincalzita, daca purtati haine prea groase sau folositi paturi prea groase, puteti transpira in cursul noptii, dar acest lucru este normal in aceste cazuri. Adevaratele transpiratii nocturne reprezinta senzatia intensa de caldura in cursul noptii, ce va pot uda hainele si lenjeria de pat si care nu au legatura cu un mediu inconjurator supraincalzit.

In unele cazuri, este greu sa facem deosebirea intre acele senzatii de caldura (caldura si roseata la nivelul fetei sau al corpului) si adevaratele transpiratii nocturne. Exista mai multe cauze ale transpiratiilor nocturne. Pentru a afla cauza, medicul trebuie sa faca o anamneza completa (sa afle detaliile istoricului medical si personal) si sa decida ce analize sau alte investigatii sunt necesare pentru a determina cauza exacta a transpiratiilor nocturne.

 

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne

1. Menopauza. Senzatiile de caldura (bufeurile) ce pot surveni la menopauza pot sa apara atat ziua, cat si noaptea. Acestea reprezinta o cauza foarte frecventa de transpiratii nocturne in randul femeilor.

2. Hiperhidroza idiopatica. Hiperhidroza idiopatica este o afectiune in care corpul produce in mod cronic prea multa transpiratie, fara a fi identificata o cauza precisa.

3. Infectiile. Tuberculoza este cel mai frecvent asociata cu transpiratiile nocturne. Insa, infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamatia valvelor inimii), osteomielita (inflamatia oaselor) sau abcesele pot cauza aparitia transpiratiilor nocturne. De asemenea, transpiratiile nocturne sunt un simptom si al infectiei cu HIV.

4. Cancerele. Transpiratiile nocturne reprezinta un simptom timpuriu al unelor forme de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer asociat cu transpiratiile nocturne este reprezentat de limfom. In orice caz, persoanele care au o forma de cancer inca nediagnosticata inca prezinta si alte simptome asociate, precum pierderea in greutate inexplicabila si febra.

8 cauze ale transpiratiilor nocturne5. Medicamentele. Folosirea unor medicamente pot duce la aparitia transpiratiilor nocturne. Medicamentele antidepresive pot duce in cea mai mare masura la transpiratii nocturne. Aproximativ 8%-22% dintre persoanele care iau acest tip de medicamente prezinta si transpiratii nocturne. Alte medicamente de ordin psihiatric au fost, de asemenea, asociate cu transpiratiile nocturne. Medicamentele indicate pentru scaderea febrei, precum aspirina si acetaminofenul, pot duce la transpiratii. Insa, exista multe alte medicamente ce sunt asociate transpiratiilor nocturne. Daca prezentati acest simptom, nu ezitati sa consultati medicul si sa-l informati despre medicamentele pe care le luati sau le-ati luat inainte de aparitia acestuia.

6. Hipoglicemia. Un nivel scazut de zahar din sange poate duce la transpiratii. Persoanele care iau insulina sau antidiabetice orale pot avea hipoglicemie pe timpul noptii, ce este insotita de transpiratii nocturne.

7. Tulburarile hormonale. Transpiratiile sau bufeurile sunt intalnite in numeroase afectiuni hormonale, precum feocromocitomul, sindromul carcinoid sau hipertiroidismul.

8. Afectiunile neurologice. Afectiunile neurologice, precum disreflexia autonoma (un sindrom ce apare la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii), siringomielia posttraumatica (boala rara caracterizata prin prezenta in maduva spinarii a unei cavitati lichidiene patologice), accidentul vascular cerebral, pot cauza transpiratii excesive si pot duce si la transpiratii nocturne.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.