Cel mai mare ajutor pe care îl putem oferi pielii pentru a-şi menţine sănătatea, supleţea şi elasticitatea constă şi în aportul optim de vitamine. Iar dintre acestea, vitamina A este una dintre cele mai eficiente, întrucât acţionează în profunzime, la nivelul nucleului celulelor pielii.
Vitamina A se găseşte în natură sub formă de retinol şi provitamina A sau caroten, având o influenţă majoră nu doar asupra pielii, ci a întregului organism. Absorbţia sa se realizează la nivelul intestinului subţire, în prezenţa sărurilor biliare şi a mineralelor. De altfel, este considerată cea mai puternică vitamină cu efect anticancer.
Un aport suficient de vitamina A poate fi atins prin dietă, datorită unor alimente precum: ficat, lactate, fructe şi legume verzi, galbene şi portocalii, şi prin administrarea de suplimente. De asemenea, utilizarea produselor topice care o conţin sunt benefice. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale acestei vitamine asupra pielii.
1. Are triplu efect
Controlează nivelul de sebum, reduce inflamaţia la nivelul pielii şi are capacitatea de a vindeca acneea şi urmele acesteia, mai ales atunci când este combinată cu vitaminele E şi C.
2. Reduce roşeaţa şi petele
Contribuie la reducerea roșeţii pielii, a petelor maronii, dar şi a aspectului de piele iritată sau a cearcănelor proeminente. Acest lucru este posibil datorită proprietăţii de antioxidant foarte puternic, ce luptă eficient împotriva radicalilor liberi.
3. Menţine elasticitatea pielii
Retinolul (forma activă a vitaminei A) are capacitatea de a stimula producţia de colagen şi de elastină, substanţe esenţiale pentru menţinerea elasticităţii pielii.
4. Stimulează regenerarea celulară
Accelerează reînnoirea celulelor, lucru posibil tot prin acţiunea retinolului, substanţa sub forma căreia este absorbită în organism şi care se regăseşte în natură atât în regnul animal, cât şi în cel vegetal.
5. Redă luminozitatea
Redă strălucirea şi luminozitatea tenului atunci când este folosită sub formă de cremă, şi este, în general, compatibilă cu toate tipurile de ten. Este recomandată de dermatologi mai ales pentru tenul mixt/gras şi cu tendinţe acneice, precum şi pentru pielea uscată sau matură.
6. Hidratează
După cum am precizat, vitamina A stimulează producţia de colagen şi de elastină, dar reface şi bariera lipidică a pielii. Aportul acestei vitamine este posibil prin preluarea ei din alimentaţie, suplimente sau creme.
7. Are efecte antirid şi antiîmbătrânire
Ajută la prevenirea ridurilor, mai ales dacă este folosită sub formă de măşti sau creme, pe care este indicat să le aplicaţi seara, retinoizii fiind substanţe fotosensibile. Are un puternic efect antirid (inclusiv în cazul persoanelor cu vârste înaintate, chiar şi peste 80 de ani), deoarece normalizează nivelul de melanocite şi reduce, astfel, pigmentarea excesivă. Diminuează ridurile în profunzime şi reduce efectele expunerii excesive la soare.
Acţiunile antirid şi anti-aging sunt maximizate dacă este asociat un hidratant (se poate aplica după folosirea produsului cu retinoid, la un interval de 10-20 de minute) şi un fotoprotector (în fiecare dimineaţă).
8. Ajută în cazul bolilor de piele
Ajută la refacerea celulelor pielii în cazul unor afecţiuni severe, cum este psoriazisul, graţie multiplelor proprietăţi pe care le are asupra pielii şi a întregului organism.