Revista care te menține sănătos

Coronavirus

7 semne că aţi avut COVID-19 fără să vă dați seama

Elena Coroianu; sursa: prevention.com
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
7 semne că aţi avut COVID-19 fără să vă dați seama

Când vine vorba de COVID-19 reacţiile pot varia de la teama de îmbolnăvire la resemnarea „poate că am şi avut fără să ştiu”. Asta fără să-i punem la socoteală pe sceptici. Indiferent dacă ați avut o „răceală urâtă” sau o tuse care parcă nu mai „voia” să treacă, este firesc să vă întrebați dacă nu cumva a fost COVID-19 fără să vă daţi seama. Iar în sezonul gripelor şi răcelilor cu atât mai mult. Şi atunci, tot firesc, apare şi continuare, „Oare este posibil să aveţi COVID-19 fără să vă daţi seama?”

Specialiştii în boli infecțioase ai Centrului de Sănătate Johns Hopkins spun că da. Majoritatea persoanelor care au coronavirus au un caz de infecție necomplicat, care cu greu ar putea fi deosebit de un caz de gripă sau răceală. În plus, până la 40% dintre cazurile de infecţie sunt cazuri fără manifestări (asimptomatice), potrivit estimărilor facute de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), SUA.

Se poate să fi avut COVID-19 fără să vă daţi seama?

Din păcate, nu există nicio modalitate de a ști cu certitudine că acele simptome cu care v-ați confruntat erau cauzate de COVID-19 sau dacă, la un moment dat, aţi fost un caz asimptomatic. Dar experții spun că unele semne pot fi considerate indicii că aţi avut deja COVID-19, adică fără să vă daţi seama. Iată care sunt acestea:

1. Aţi avut o „răceală rea”

Percepţia generală este că virusul SARS-CoV-2 a început să circule în afara Chinei mult mai târziu decât a făcut-o de fapt. De exemplu, în Statele Unite se crede că virusul SARS-CoV-2 nu a ajuns până la sfârșitul lunii februarie sau chiar martie (2020). Dar cercetările făcute la Universitatea din Texas sugerează altceva. Pentru studiu, oamenii de știință au recoltat probe din gâtul persoanelor suspecte de gripă, o parte în Wuhan, China (locul apariţiei noului coronavirus) și Seattle, Washington (unde a fost confirmat primul caz de COVID-19 în SUA). Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare două cazuri de gripă, a existat un caz de COVID-19. Ca urmare, concluzia lor este că virusul SARS-CoV-2, respectiv COVID-19, a ajuns în SUA în preajma Crăciunului.

Poate fi greu să deosebeşti o răceală de o formă ușoară de COVID-19 fără un test, în funcție de simptomele pe care le experimentezi, dar răcelile nu cauzează în mod normal dificultăți de respirație, dureri de cap severe sau simptome gastro-intestinale, precum COVID-19.

Pe lista întocmită de CDC cu simptomele COVID-19 găsim:

  • febră sau frisoane
  • tuse
  • respirație scurtă sau dificultăți de respirație
  • oboseală
  • dureri musculare sau corporale
  • durere de cap
  • pierderea gustului sau a mirosului
  • durere în gât
  • congestie sau curgerea nasului
  • greață sau vărsături
  • diaree.
COVID-19 fără să vă daţi seama

2. V-aţi pierdut simțul mirosului sau gustul la un moment dat

Pierderea mirosului și a gustului este un semn distinctiv al COVID-19. Dar acest simptom nu apare la toată lumea.

Datele preliminare ale Academiei Americane de ORL (AAO-HNS) arată că, 27% dintre pacienții cu COVID-19 care și-au pierdut simțul mirosului, au avut „o oarecare îmbunătățire” în aproximativ șapte zile, în timp ce majoritatea au simţit îmbunătăţiri după 10 zile.

De reţinut că aceste simţuri pot fi pierdute şi ca urmare a altor afecțiuni respiratorii, precum răceala, gripa, o infecție sinusală sau chiar alergii sezoniere. Dar experții spun că, în cazul COVID-19, recuperarea poate dura şi câteva luni.

3. Aţi avut de-a face cu o cădere inexplicabilă a părului

Încă nu a fost studiat pe larg în contextul COVID-19, dar multe persoane care s-au recuperat după contractarea virusul SARS-CoV-2 au raportat probleme legate de căderea părului.

Explicaţia specialiştilor este că aceasta este cauzată de o afecțiuni cunoscută sub numele de efluviul telogen. Afecţiunea poate avea drept cauze şi sarcina, stresul extreme sau pierderea în greutate.

Specialiştii sunt de părere că este puțin probabil să vă cadă părul mai mult decât de obicei din cauza COVID-19, fără a avea alte simptome precum tuse sau febră. De asemenea, este important să rețineți că pierderea părului se poate întâmpla din cauza stresului, iar pandemia continuă să „producă” mult stres.

4. Rămâneţi fără suflare.

Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul JAMA, persoanele cu COVID-19 pot avea ca efecte secundare ale infecţiei dificultăți de respirație. Nu există o durată specifică a acestor manifestări, dar de obicei sunt persistente. La fel, inflamația plămânilor din cauza COVID-19 este de durată.

Prezenţa acestui simptom este un semn (destul de clar) că ceea ce aţi experimentat înainte era COVID-19. Important! Dacă aveţi acest simptom, mergeţi să vă vadă un pneumolog.

Tusea: cum o tratăm corect

5. Aveţi o tuse care nu trece

Tusea persistentă, în special tuse uscată (neproductivă), este un alt simptom pe care l-au raportat persoanele care au participat la studiul JAMA. Tusea este un simptom destul de frecvent. Potrivit datelor CDC, 43% dintre persoanele care au avut COVID-19 au continuat să tuşească 14-21 de zile după ce au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2.

COVID-19 fără să vă daţi seama, COVID-19, anticorpi, dificultăți de respirație, virus, virusul SARS-CoV-2, SARS-CoV-2,

6. Sunteţi foarte, foarte obosit

Potrivit studiului JAMA, oboseala este unul dintre cele mai persistente efecte după COVID-19. 53% dintre pacienți au spus că se luptă cu oboseala la aproximativ 60 de zile de la apariţia primelor simptome COVID-19.

Deocamdată specialiştilor nu le este clar dacă oboseala este rezultatul modului în care sistemul imunitar al persoanei respective reacționează la virus sau este modul în care acţionează virusul în organism.

Dar, să nu uităm că, oboseala poate fi un simptom al mai multor probleme de sănătate, inclusiv rezultatul faptului că nu dormiți suficient. Ca și în cazul căderii părului, persoanele care suferă de oboseală din cauza COVID-19 au mai avut şi alte simptome.

Coronavirusul și gripa: asemănări și diferențe

7. Aveți simptome neobișnuite, care par să nu mai treacă

Experții subliniază că SARS-CoV-2 este încă un virus nou, astfel încât medicii și oamenii de știință încă descoperă şi învață despre el. Cercetările privind efectele durabile ale virusului sunt în curs de desfășurare și este dificil pentru medici să spună în acest moment că anumite simptome ar putea însemna că ați avut o infecție COVID-19, în timp ce altele nu.

Merită menționat faptul că unele persoane au avut probleme cardiace după ce au contractat virusul. În cadrul unui mic studiu publicat în JAMA Cardiology, 100 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 au fost supuse unei scanări RMN. Rezultatul, 78% dintre persoane aveau anumite anormalităţi cardiace, independent de orice afecțiuni preexistente. Mai mult, cercetătorii au descoperit că acest lucru nu pare să fie legat de severitatea bolii. Anormalităţile amintite ar putea să se manifesteze sub forma palpitațiilor cardiace aleatorii sau ar putea chiar să nu fie observate. Dar, la fel de bine ar putea exista o mulțime de alte complicații despre care experții să nu știe încă. De aceea, sfatul specialiştilor este că, dacă aveţi anumite simptome care persist, să consultaţi un medic, indiferent dacă credeți că este sau nu legat de COVID-19.

COVID-19 fără să vă daţi seama, COVID-19, anticorpi, dificultăți de respirație, virus, virusul SARS-CoV-2, SARS-CoV-2,

Testarea anticorpilor

Un test de anticorpi vă poate spune dacă ați avut COVID-19. Problema este că, pe piaţă, există mai multe tipuri/mărci de teste, iar acurateţea unora lasă de dorit. În plus, CDC subliniază că testele de anticorpi „nu sunt 100% exacte și pot apărea unele rezultate fals pozitive sau rezultate fals negative”. Așadar, este posibil să se testeze pozitiv anticorpii COVID-19, dar să nu fie de fapt.

Acest lucru se poate explica astfel. În primul rând, există și alte coronavirusuri cunoscute, care provoacă răceala obișnuită, iar acestea pot fi preluate de testul anticorpilor, modificând rezultatele. Mai mult, dacă sunteți în primele zile ale infecției, este posibil ca anticorpii să nu fie detectați deloc, deoarece sistemul imunitar nu a creat încă un răspuns.

COVID-19 fără să vă daţi seama, concluzie

Semnele de mai sus ar putea fi un indiciu al faptului că aţi avut deja COVID-19, dar ele pot fi cauzate și de alte boli. Cu siguranță, o tuse persistentă și oboseala sunt bine cunoscute ca fiind o consecință a gripei.

În afara unui test pozitiv pentru COVID-19 când sunteți bolnav este greu să știți cu certitudine dacă ați avut virusul. Dar, cu siguranță, există oameni care au fost infectaţi și nu au ştiut.

Poate cel mai important aspect de reţinut este acela că, şi dacă aţi avut deja COVID-19, asta nu înseamnă că nu vă veți putea reinfecta.

Aşadar, chiar dacă bănuiți că ați contractat COVID-19 înainte ca pandemia să lovească cu adevărat, este important să continuați să practicați metode de prevenire precum purtarea unei măști, spălarea regulată a mâinilor și practicarea distanțării sociale atunci când puteți, atât pentru a vă proteja pe dumneavoastră, cât și pe ceilalţi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.