Cancerul mamar este una dintre cele mai intalnite si grave forme de cancer. Chiar si atunci cand este vindecat, pacientele trebuie sa fie atente, pentru ca un stil de viata nesanatos poate duce la recurenta acestuia. Medicii atrag atentia ca in momentul in care cancerul de san este tratat, asa-numitele „celule seminte” (seed cells) pot ajunge in diverse parti ale corpului.
In locul in care acestea se stabilesc, celulele canceroase devin inactive chiar ani de zile inainte de a declansa o noua forma de cancer, in cele mai dese cazuri mult mai agresiva, conform prevention.com. Acesti pasi sunt recomandati in cazul recurentei, dar ajuta atat la prevenirea cancerului de san, cat si la un stil de viata sanatos, aducand beneficii pe toate planurile.
1. Exercitiile fizice regulate
Acestea sunt esentiale in prevenirea recurentei cancerului mamar. Medicii recomanda cel putin doua ore si jumatate de exercitii pe saptamana. Din pacate, de multe ori, dupa lupta teribila cu cancerul, supravietuitoarele nu gasesc energia si rabdarea necesare pentru a se tine de programul recomandat. De exemplu, in SUA, doar 13% dintre acestea fac exercitii fizice regulate.
2. Un regim alimentar sanatos
Si alimentatia este deosebit de important. Medicii spun ca si in prevenirea reaparitiei cancerului mamar efectele sunt pozitive. Un studiu de specialitate aparut in JAMA Oncology subliniaza faptul ca o pauza de 13 ore intre mese, pe zi (pauza este recomandata in perioada noapte-dimineata, in intervalul 20:00 – 9:00), poate reduce substantial riscul revenirii cancerului. Medicii avertizeaza ca produsele lactate si cele din soia, precum si carbohidratii nu au efecte dovedite asupra recurentei cancerului de san, contrar unor pareri neavizate.
3. Mentinerea greutatii in limitele normale
Cercetarile arata ca femeile obeze sau cele care au o greutate peste medie sufera un risc mai mare de revenire a cancerului de san. Asadar, mancati sanatos si faceti sport!
Cancerul de san: simptome si tratament
4. Consumul moderat de alcool
Consumarea bauturilor alcoolice trebuie sa fie facuta cu moderatie. Nu trebuie depasite doua-trei pahare pe saptamana, iar de consumul zilnic de alcool, in cantitati mari, nici nu poate fi vorba. Un studiu american din 2016 subliniaza ca supravietuitoarele care au consumat mai mult de un pahar pe zi au avut predispozitie de recurenta cu 28% mai mare decat cele care au baut alcool cu moderatie.
5. Respectarea schemei de tratament
Medicamentele prescrise trebuie intotdeauna luate, fara exceptie. Respectarea acestui punct este foarte importanta in recurenta cancerului. Schema de tratament, prescrisa de medic, trebuie intotdeauna urmata cu strictete, chiar daca uneori pare dificil, in valtoarea agitatiei de zi cu zi. Inhibitorii de aromataza si agentii antiestrogeni din tratamente ajuta in prevenirea recurentei cancerului mamar.
6. Vitaminele C si D
Chiar daca studiile nu sunt suficient de avansate in acest sens, medicii specialisti recomanda un aport suplimentar de vitamine C si D.
7. Ceaiul verde
Cercetarile preliminare arata ca femeile care au cancer mamar in faza incipienta, care beau cel putin trei cani de ceai verde pe zi, au sanse mult mai mici de revenire a cancerului, in viitor. Un studiu japonez arata ca femeile care consuma ceai verde constant au cu 31% mai putine sanse de recurenta.
Simptome ale cancerului mamar recurent
Recurenta cancerului mamar apare intre 5 si 30 de ani dupa primul diagnostic, la 20-30% dintre supravietuitoare. Printre cele mai importante simptome ale revenirii cancerului mamar sunt: un nodul ce apare sub brat sau la nivelul sanului, modificarea formei sanului, mamelonul acoperit de cruste, incretituri pe pielea sanului, schimbari de culoare la nivelul sanului etc. Medicii avertizeaza ca in anumite situatii cancerul poate recidiva fara semne evidente!